av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Regeringen Reinfeldts privatisering av apoteken 2009 visade sig snabbt vara ett samhällsfarligt fiasko. Privatiseringen, eller omregleringen som högern kallade det, gav marknaden i uppgift att ansvara för läkemedelsförsörjningen. Det var ett recept på kaos, brist och ingen lagerhållning, vilket nu resulterar i tomma hyllor och att många inte kan hämta ut sin receptbelagda medicin.
När apoteken privatiserades försvann det statliga apoteksbolaget Apoteket AB:s ansvar för läkemedelsförsörjningen, ett ansvar som också innefattade att läkemedel skulle finnas tillgängligt för att möta kriser som dagens.
Tidigt kom larm om att privatiseringen av apoteken skapade brist och inte alls ledde till ”den ökade tillgänglighet” som Alliansregeringen utlovade och som Socialdemokraterna sedan köpte.
Redan från första stund följdes privatiseringen av brist och missförhållanden som blandades med att apoteken såldes och bytte ägare i parti och minut.
Avregleringen av apoteksmarknaden slog sönder vårdkedjan. ”PRO får ofta signaler från medlemmar som har problem med att hämta ut sina läkemedel eftersom apoteken inte längre lagerhåller läkemedel”, skrev PRO:s dåvarande ordförande Curt Persson på Aftonbladet Debatt den 11 september 2012.
Fem år senare (2017) konstaterade Dagens Nyheter i en granskning att receptfria läkemedel har blivit dyrare efter omregleringen av apoteksmarknaden. I vissa fall har priserna ökat med mer än 50 procent.
De receptfria läkemedlen blev dyrare jämsides med att de receptbelagda blev en bristvara. Av tolv granskade mediciner saknas sex på över hälften av landets apotek, konstaterade SVT Nyheter i slutet av förra året.
Den ständigt återkommande bristen märks också i en lavinartad ökning av antalet restnoteringar (att läkemedel som förskrivits på recept inte finns tillgängliga). Förra året anmäldes nästan 1 000 restnoteringar till Läkemedelsverket. ”Restnoteringar har nu eskalerat till en patientsäkerhetsfråga nationellt”, varnade de båda överläkarna Jan Calissendorff och Mikael Lehtihet på DN Debatt den 19 maj 2019.
Nu hotar bristen att tillta och begränsningar i försäljningen samt ransonering har blivit nödvändigt för att om möjligt mildra den bestående skada som privatiseringspolitiken har orsakat. Men vad som krävs är ett återförstatligande av apoteken och att staten åter tar ansvar för lagerhållning och distribution. Och det brådskar.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.