Den giftiga cocktailen av högerpolitik och kapitalistisk utsugning har gjort Sverige till det land där klyftorna växer snabbare än i andra länder, vilket bland annat märks i att antalet superrika har ökat snabbare i Sverige än globalt.
Under 2018 fick listan över Sveriges miljardärer (i kronor) ytterligare fyra nya namn och antalet steg till 191 individer. Tillsammans sitter denna lilla klubb av superrika, mestadels män, på nästan halva Sveriges BNP. ”Ännu tydligare blir den ekonomiska maktkoncentrationen när man ser till de 15 så kallade finansfamiljerna. År 2017 styrde dessa familjer över bolag med ett värde som överstiger hela Sveriges BNP, närmare bestämt 4 935 miljarder kronor” (Katalys: När kapitalet vann valet, utgiven 2018).
Men mycket vill alltid ha mer. Girigheten har ingen gräns. ”Över 258 miljarder skäl att fira”, skriver ekonomisajten nordnetbloggen.se om årets förväntade aktieutdelning från Stockholmsbörsens bolag. Det är sju miljarder kronor mer än fjolårets rekordutdelning och 2,5 gånger större än Region Stockholms budget 2019, som finansierar sjuk- och hälsovård samt kollektivtrafik för länets dryga 2,3 miljoner invånare.
Trots börsoro och vikande konjunktur som även kan resultera i att vinsterna inte ökar i samma takt som tidigare intensifieras guldregnet. Skandalomsusade Telia redovisade exempelvis en minskad vinst för fjärde kvartalet 2018, men meddelade samtidigt att aktieutdelningen höjs i år.
Den nya regeringen lovar dessutom att ytterligare smörja kapitalisternas parasitära verksamhet; sänkta skatter och arbetsgivaravgifter, borgerligt systemskifte på arbetsmarknaden, marknadshyror samt att de ger grönt ljus för vinster i välfärden, vilket har fått kapitalisterna att ösa lovord över Löfvens högerregering 2.0.
”Mäktiga Investors (Wallenbergarnas investmentbolag) vd Johan Forssell välkomnar mycket av den politiska inriktningen som den nya regeringen har slagit in på”, skrev SvD Näringsliv i början av veckan. Och avskaffad värnskatt och sänkta marginalskatter liksom en utredning om LAS (lagen om anställningsskydd) får det att vattnas i munnen på Svenskt Näringslivs nye vd Jan-Olof Jacke som hoppas att regeringen snabbt levererar alla de nya arbetafientliga försämringar som har utlovats.
Det är att slå in öppna dörrar. Är det ett som är säkert är det: inte sviker den nya S-MP-regeringen Svenskt Näringslivs förhoppningar.