av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Det som hände med GameStop-aktien har sänt kalla kårar utefter ryggraden på världens finanshajar. När januari var slut hade hedgefonden Melvin Capital förlorat mer än hälften av sitt kapital (53 procent) och totalt hade de hedgefonderna förlorat dryga 165 miljarder kronor under månaden, vilket påmint alla spekulanter om deras dödlighet.
Det var inte minst Melvin Capital som spekulerade stort på att GameStops aktier skulle sjunka i värde, men istället gick den upp med som mest 2 000 procent.
Men det är inte precis någon fattig som drabbats. Melvin Capitals chef och grundare Gabriel Plotkin brukar toppa listan över USA:s högst avlönade hedgefond-chefer med en årsinkomst på drygt 2 500 miljoner kronor.
I vilket fall. I efterdyningarna av ”GameStop-gate” hörs även varningar om att: ”De här kursnivåerna är inte hållbara. Risken är att man som sparare bränner sig rejält när den spekulationsdrivna bubblan börjar pysa. Och hur ska man egentligen veta vad en aktie är värd när prissättningen just inte har något att göra med bolagets egentliga verksamhet?”, kommenterade en sparekonom på Nordnet.
Det har också kommit varningar om att det nog blir mer av ”Eat the rich!”, vilket är ett som är säkert och inte främst på börsen, utan på gator och torg.
Jakten på snabba cash, största möjliga vinst på så kort tid som möjligt, betyder dock att spekulanterna kommer att fortsätta med exempelvis ”blankning”, att satsa pengar på att ett bolags aktiekurs sjunker. Men främst är börsen en plats där det handlas med utgångspunkt att aktien ökar i pris.
Ökade vinster får sannolikt börskurserna att fortsätta uppåt ännu en tid framåt och årets aktieutdelning kan slå alla rekord efter att börsbolagen hållit inne en del av utdelningen under 2020. Men utdelningen var inte noll som det ibland framställts, utan under 2020 delade bolagen på Stockholmsbörsen ut 117 miljarder konor till aktieägarna, vilket är knappa en tredjedel av vad regeringens krisinsatser totalt beräknas kosta.
”Fokus i börsjättarnas bokslut över pandemiåret är inte massvarsel, konkurshot och nedläggningar, utan miljardregn till aktieägarna” (SVT den 21 januari).
Knappt hade året börjat innan Wallenbergsfamiljens makt- och investmentbolag Investor aviserade en rekordutdelning på nära 11 miljarder kronor i år. En summa som med råge skulle räcka till över 20 000 nya välfärdsjobb.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.