I marginalen: ”EU, Brexit och demokratin”

2016-07-13 11:42:37




Efter att ha varit EU-kommissionens (EU-president) ordförande mellan 2004 och 2014 och med många brott på sitt samvete ska José Manuel Barroso blir rådgivare åt investeringsbanken Goldman Sachs i frågor som rör brexit.  
Barroso var innan han blev EU-president ledare för högerpartiet PSD och Portugals premiärminister. Det var tiden som nyliberal nedskärningspolitiker i Portugal som gjorde honom som klippt och skuren att bli EU-ledare med stort L. Som EU-kommissionens ordförande var han med i att genomdriva EU:s nya författning, trots att en stor majoritet Frankrike röstade nej i folkomröstningen i maj 2005. Demokrati har varken Barroso eller EU inte mycket till övers för.
Barroso var även med om att köra Grekland i botten och lägga landet under EU:s diktatoriska styre. Efteråt sa han till finansmarknadens spekulanter på ett möte i Hongkong år 2015 ”att Grekland har sig själv att skylla och dessutom trixade man med sina siffror”. Det är sant att de grekiska regeringarna, liksom övriga EU-regeringar, ägnat sig åt ”kreativ bokföring”.

För att frissera sina siffror och dölja den hotande katastrofen tog de grekiska regeringarna i början av 2000-talet hjälp av Goldman Sachs. Med hjälp av ett komplicerat finansiellt upplägg år 2001 såg Goldman Sachs till att omvandla en del av utlandsskulden till en grekisk tillgång i form av värdepapper. För detta trixande tog Goldman Sachs rejält betalt – den saltade räkningen stannade på totalt 600 miljoner euro, dryga 5,5 miljarder kronor. Men de värdepapper som grekiska regeringen satt på blev snart i det närmaste värdelösa och kom istället att addera utlandsskulden.
I november 2009 erbjöd Goldman Sachs åter sin ”hjälp” till den grekiska regeringen. ”Den gången handlade det om ett finansiellt instrument som skulle ha knuffat skulder relaterade till Greklands sjukvårdssystem in i framtiden. Ungefär som när en husägare får hjälp att ta ytterligare ett lån på huset för att betala sina kreditkortsskulder”, rapporterade SvD Näringsliv i februari 2010. Men då sa den grekiska regeringen nej. En som aldrig sagt nej till Goldman Sachs är EU-kommissionens förre ordförande José Manuel Barroso. Eller som det heter: Var ska sleven vara om inte i grytan.

Folkmröstningar är bra så länge det ger det svar som etablissemanget vill höra. Om inte är folkets röst av ondo. Éfter den brittiska folkomröstningen ”måste EU, i likhet med medlemsländerna, vidta nya åtgärder för att skyddas från plötslig folkmakt”, skrev Dagens Industri i en ledare efter brexit. Men betyder demokrati inte folkstyre..?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!