I Marginalen: EU – Ett befäst fattighus

Bara en bråkdel av de globala militärutgifterna skulle räcka till att avskaffa hungern i världen (Foto: Flickr CC).

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Med fler och högre murar och stängsel samt militär upprustning bygger EU-regeringarna sitt Fort Europa. I EU ökar den militära upprustningen snabbare än på andra håll i världen. Förra året ökade världens militärutgifter med 7 procent, den kraftigaste ökningen sedan 2009. I Europa ökade militärutgifterna betydligt mer – med hela 16 procent och i EU-länderna pågår för närvarande den största militära upprustningen sedan 1930-talet. Det i sin tur har gjort den europeiska krigsindustrin till ”Europas hetaste affärsområde idag”, enligt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) den 20 februari.

I år har EU sjösatt ytterligare en rad satsningar för att påskynda den militära upprustningen och stödja Europas krigsindustri. Tidigare i år beslutade EU att lansera en ny Europeisk försvarsindustristrategi (EDIS), vars huvudbudskap, enligt den svenska regeringen, ”är att stärka medlemsstaternas möjlighet att investera mer, bättre, tillsammans och europeiskt”. Samtidigt med denna strategi lanserades också ett nytt investeringsprogram (Edip) för den europeiska krigsindustrin, som får ett investeringsstöd på omkring 1,5 miljarder euro (nära 17 miljarder kronor) från EU-budgeten under 2025-2027. Men det kan bli mycket mer.

Europas många krigsfabriker, inte minst de svenska, är naturligtvis EU-militarismens stora vinnare. ”Den svenska försvarsindustrin växer så det knakar”, rapporterade SvD Näringsliv i början av maj och Saabaktien har stigit med 300 procent sedan våren 2022.

Men om EU är gränslöst i sin militära upprustning, så är det åtstramning som gäller i övrigt. Bara månaden efter att EU-ledarna beslutade att smörja den egna krigsindustrin beslutade samma pampar om ett nytt så kallat finanspolitiskt ramverk som sätter gränser för vad medlemsländerna kan spendera på exempelvis välfärd och klimat. ”Enligt våra senaste beräkningar skulle de nya finanspolitiska ramverket innebära budgetnedskärningar eller nya skatter på 72,9 miljarder euro per år (över 800 miljarder kronor) bara i våra fyra länder, vilket motsvarar cirka 1,5 miljoner lärar- eller vårdjobb”, skrev representanter från olika fackförbund i Belgien, Frankrike, Italien och Spanien i ett öppet brev till EU-ledarna om följderna av det nya finanspolitiska ramverket.

EU är ett befäst fattighus, där militär upprustning går före välfärdsjobb och klimatinvesteringar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!