av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Samtidigt som den andra vågens smitta inte visar några tecken på att mattas av och den redan svaga ekonomiska återhämtningen kommit av sig kommer rapporter om nya börs- och vinstrekord. November blev Stockholmsbörsens starkaste månad på 18 år.
Det främsta skälet till börsrallyt är regeringens och Riksbankens stimulansåtgärder och nollränta som dopar storbolag och banker. Men börsuppgången innehåller också ett stort inslag av extrem och parasitär girighet, vilket inte minst visas av att det är skojarna på fastighetsmarknaden som tjänar mest. Den förre S-karriäristen Ilija Batljans fastighetsbolag SBB gjorde exempelvis en vinst på drygt 4 miljarder kronor under tredje kvartalet i år – nästan 10 gånger mer än SBB:s vinst tredje kvartalet 2019.
Även andra bolag redovisar rekordvinster. Swedbank gjorde en vinst på över 6 miljarder kronor tredje kvartalet i år och SEB på dryga 5 miljarder. Storbankernas vinstlyft är mycket en följd av att bankerna, efter att ha blåst upp en ny låne- och bostadsbubbla, återigen tjänar mer på sina bolån.
AB Volvos vinst för tredje kvartalet blev hela 7,6 miljarder kronor. I mars permitterade samma bolag alla sina 20 000 anställda och fick 1 miljard kronor i statligt permitteringsstöd. Ett stöd som man inte kommer att betala tillbaka, enligt Volvochefen Martin Lundstedt. Däremot kan AB Volvos aktieägare se fram mot ett nytt rejält guldregn nästa år.
Under det tredje kvartalet ökade storbolagens vinster med 30 procent, jämfört med samma kvartal för ett år sedan. Det kan visa sig vara alla tiders vinstrekord – mitt i den djupaste kapitalistiska krisen på decennier. Och eftersom börsbolagen inte investerar, utan mest spekulerar på börsen och expanderar genom att köpa upp andra bolag, är kassakistorna överfulla.
Denna absurda ordning bäddar för rekordstora utdelningar till aktieägarna nästa år.
”Efter coronakrisens år 2020 vädrar utdelningsjägarna nu morgonluft inför 2021. Bolagens kassor är överfyllda och flera av börsbjässarna väntas nu kompensera sina aktieägare med kraftiga guldregn”, rapporterar Dagens Industri den 25 november. ”Det råder extrem girighet på marknaden”, tvingas även Swedbanks börsanalytiker erkänna.
Samma girighet som driver på den så kallade marknaden får samhällsekonomin på fall. Svaret måste bli: ”Expropriation av några få exploatörer till fördel för folkets stora massa”, som Karl Marx skrev i Kapitalet del 1.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.