av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Hyreshöjningen i år blev i snitt 4,2 procent, den största höjningen på 30 år. Men på många håll blev det större hyreshöjningar. Vid årsskiftet höjdes hyrorna i exempelvis Malmö med rekordhöga 5 procent.
Mycket vill dock alltid ha mer och bostadsbolagen i Malmö kräver att hyrorna höjs med ytterligare 2 procent. Heimdalen är ett av de bostadsbolag som vill att hyresgästerna i Malmö ska betala ännu mer med hänvisning till ökade räntekostnader. Heimstaden, som har cirka 45 000 lägenheter i Sverige, är landets största bostadsbolag och Europas näst största.
Heimstaden och andra privata bolag har genom åren tjänat enorma belopp på att allmännyttans bestånd har sålts ut. Sedan 2020 har 190 000 kommunala lägenheter blivit privata. Knappt någon verksamhet har varit så lönsam som den systematiskt och politiskt sanktionerade plundringen av hyresgästerna.
”Heimstaden, Rikshem, Wallenstam och Balder har totalt nästan 100 000 lägenheter i Sverige. Förra året blev 37 procent av hyresintäkterna vinst. Och mellan 2011 och 2021 ökade hyresintäkterna från fyra miljarder till 23 miljarder kronor. Det senaste decenniet har varit rena guldåldern. Stora bostadsbolag har ökat sina vinstmarginaler på hyresgästerna rejält”, konstaterade SVT i november förra året efter att ha granskat de tio största privata fastighetsägarnas årsredovisningar.
För några år sedan rapporterades det att värdarna i snitt tjänade drygt 19 000 kronor per lägenhet och ibland mycket mer.
Heimstaden gjorde 2021 en vinst på hela 24 miljarder kronor, och förra året passerade värdet på bolagets fastighetsbestånd 300-miljardervallen. Ett tag var en fjärdedel av Heimstadens hyresintäkter ren vinst och även i år får bolagets ägare drygt sex miljarder kronor i utdelning. ”Vi vill förenkla och förgylla kundernas liv genom omtänksamma boenden – Friendly Homes”, skriver Heimstaden på sin hemsida och slår rekord i cynism.
Men allt var ett luftslott som har byggts med lånade och billiga pengar i en spekulationskarusell som snurrade allt fortare i takt med att räntorna sänktes och till sist blev minus. Men när räntorna började stiga igen började allt rasa ihop, vilket hyresgästerna nu ska straffas för i form av en rejäl dubbelsmocka.
Behövs det fler argument för att samhället måste ta över de privata bostadsjättarna och för en ny social bostadspolitik?
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.