av Per Olsson // Artikel i Offensiv
År 2024 har beskrivits som ett globalt supervalår. I 65 länder med totalt 4,2 miljarder invånare hålls val i år. Men i hälften av dessa länder är demokratin på tillbakagång; valen är i många fall rena fuskval där utgången är bestämd på förhand. Det ryska så kallade presidentvalet handlade bara om hur många röster som Putin skulle påstå sig ha fått. Trots repressionen gick dock tiotusentals människor och kanske fler ut på gatorna för att protestera mot låtsasvalet i Ryssland.
”I årets rapport ses en ny och oroande trend. Det är inte bara demokratiska friheter som yttrande- och mötesfrihet som undermineras, detsamma gäller demokratins institutioner. Rapporten visar att 35 länder ser en försämring vad gäller fria och rättvisa val, vilket är en fördubbling under de senaste fyra åren”, skriver V-Dem-institutet vid Göteborgs universitet i årets demokratirapport, som också ser ”negativa tendenser för svensk demokrati”.
I Indien, världens så kallade största demokrati, har den nuvarande premiärministern Modi redan säkrat valutgången genom att trappa upp förtrycket mot oppositionella och nationella minoriteter. Efter att ha försökt stjäla presidentvalet 2020 hotar Trump nu med ”blodbad” om han inte vinner presidentvalet i november.
År 2023 blev det 18:e året i rad som demokratin inskränktes i världen.
Det är kapitalismens kris som krymper det demokratiska utrymmet och numera är det mer än två tredjedelar av världens väljare som anser att de har litet eller inget inflytande över de beslut som fattas av deras regering.
I allt högre grad tar makteliterna till repressiva åtgärder för att skydda sig själva och systemet. Idag lever 71 procent av världens befolkning i auktoritära stater, mot 48 procent för tio år sedan. Regeringarnas repression har en särskild udd mot arbetarnas kamp och organisationer. I nio av tio av världens länder har makthavarna svarat arbetarnas kamp mot levnadskostnadskrisen med att genomföra ytterligare inskränkningar i strejkrätten.
”Kopplingen mellan upprätthållandet av arbetarnas rättigheter och demokratins styrka kan inte överskattas. En urholkning av den ena innebär en försämring av den andra. Våra demokratier är under attack”, skriver världsfacket ITUC i rapporten Global Rights Index som mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras.
Om demokratin ska räddas måste kapitalismen avskaffas.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.