I marginalen: Militarism i förarsätet

2018-12-12 14:24:17




Förra året slog vapenförsäljningen i världen ett nytt svart rekord. De 100 största vapenindustriföretagen sålde under 2017 vapen och annan militär utrustning för närmare 400 miljarder dollar (3 600 miljarder kronor). Det framgår av en ny rapport från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri). Det är en ökning med 2,5 procent jämfört med året innan och en 44-procentig ökning sedan 2002.
Den amerikanska försvarsindustrin är världens största och stod för 57 procent av topp 100-företagens försäljning ifjol. Världens i särklass största vapensmedja är amerikanska Lockheed Martin. President Donald Trump gör dessutom allt för att USA:s vapenfabriker ska kunna få både nya order och vinstuppgångar. “Försvarsdepartementets ständiga efterfrågan på vapen gynnar de amerikanska företagen”, sa Aude Fleurant, chef för Sipri:s forskningsprogram för vapen och militära utgifter i samband med att rapporten släpptes.
Den största köparen av amerikanska vapen är Saudiarabiens mördarregim.

Trumpadministrationen genomför enligt egen utsago den största militära upprustningen i modern tid. Trump hävdar att USA nästa år kommer att satsa hela 4,2 procent av sin BNP på vapen och ”nationens säkerhet”. Den siffran må vara i överkant, men USA:s militärbudget ligger numera på dryga 6 000 miljarder kronor, vilket motsvarar mer än 100 svenska försvarsbudgetar. Posten militärutgifter står för nästan en femtedel (17 procent) av USA:s federala budget. Och fortsätter militärutgifterna att öka i samma takt som nu kommer den amerikanska försvarsbudgeten inom två år att spränga 1 000 miljarder dollar-vallen (cirka 9 000 miljarder kronor).
Efter att ha skrutit vitt och brett om att ha gjort USA:s militär till ”den starkaste världen någonsin skådat” twittrade Trump i förra veckan att den egna försvarsbudgeten var ”galet stor” och menade att det var dags att göra något för att bromsa ”den hejdlösa militära kapplöpningen” som han har startat. Har polletten börjat trilla ned? Inte då.
Enligt Trump var det inte USA-imperialismen som borde rusta ned, utan andra länder. Att USA ensamt står för drygt en tredjedel av världens militärutgifter hörde liksom inte hit hävdade Trump, som dagarna innan hade gett Lockheed Martin ett nytt kontrakt värt nära 200 miljarder kronor för leverans av 255 nya F-35 stridsflygplan – det dyraste vapenprogrammet någonsin i Pentagons historia.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!