av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Räknat per invånare är det få länder i världen som har så många miljardärer som Sverige. Antalet miljardärer i landet räknas nu till 206. Förra årets siffra var 191.
Miljardärerna blir inte bara fler – de blir också allt rikare. Rikast av dem alla är klädjätten H&M:s storägare och styrelseordförande Stefan Persson, som sitter på en förmögenhet på omkring 178 miljarder kronor. Det är en ökning med hela 63 miljarder jämfört med ifjol.
Stefan Perssons förmögenhet är betydligt större än den totala kostnaden för landets grund- och gymnasiekola i år. Så visst finns det pengar.
Sedan år 1997 har antalet miljardärer ökat med närmare 500 procent. Denna lilla grupp av superrika har tillsammans en förmögenhet som är mycket större än statens budget. För några år sedan beräknades miljardärsfamiljerna, de som bor i landet och de som bor utomlands, förfoga över en sammanlagd förmögenhet ”som är nästan lika stor som hela statens nettoförmögenhet plus värdet av den samlade socialförsäkringssektorn, det vill säga det statliga pensionssystemet. Med andra ord är dessa superrika ingen marginell grupp i samhället, utan en extremt kapitalstark skara aktörer” (Konjunkturrådets rapport 2018: Kapitalbeskattningens förutsättningar). ”En extremt kapitalstark skara” är bara förnamnet.
De superrika har all anledning att vara nöjda med regeringarnas politik som har gjort landet till ett skatteparadis för de verkligt rika och som gett vinster och aktiekurser en stimulans som saknar motstycke.
Varje år ser Stefan Persson och familjeklanens övriga medlemmar till att inkassera flera miljarder kronor i utdelning på sina H&M-aktier. I år blev det ”ordentligt med klirr i kassan för huvudägaren Stefan Persson med familj – totalt kan de räkna med över 7,6 miljarder kronor i utdelning”, skrev SvD Näringsliv den 7 maj.
Bakom Stefan Perssons förmögenhet finns slavlöner och fattigdom. Under senare år har H&M flyttat allt mer av sin produktion till Etiopien där lönerna är lägre än någon annanstans i världen. Enligt en undersökning gjord av New York University Stern Center for Business and Human Rights, som redovisades i maj i år, tjänar de textilarbetare i Etiopien som bland annat tillverkar kläder åt H&M inte mer än dryga 250 kronor i månaden.
Det är vad Stefan Persson inkasserade på en åttondels sekund under förra året.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.