I marginalen: ”Nej till vinster i välfärden”

Sätt P för plundringen av välfärden. Dags för nya massprotester á la 2013? (Foto: Natalia Medina)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

”Vi är fast beslutna att stoppa vinstexperimentet i svensk välfärd”, lovade Socialdemokraterna i fjolårets val. Efter valet gjorde partiet precis det motsatta och förband sig att aldrig någonsin röra välfärdsbolagens vinster. I januariavtalets – uppgörelsen mellan S, MP, C och L – punkt 9 står svart på vitt att: ”Regeringen kommer inte att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden.”
Efter januariavtalet deklarerade Vårdföretagarna jublande att vinstfrågan nu var död. Det är dock mer av ett önsketänkande. Det finns en fortsatt stark opinion emot vinster i välfärden, och privatiseringsskandalerna fortsätter att avlösa varandra. Polisen utreder en ny vårdskandal på Vardagas äldreboende (i skånska Falsterbo): ”Hundratals tabletter med mediciner som de gamla skulle få har hittats gömda i blomkrukor och kökslådor”, rapporterade Sydsvenskan den 11 oktober. Att skandalbolaget Carema har bytt namn till Vardaga har inte ändrat någonting.
Ett annat vårdbolag, Attendo, som har avslöjats med att ge sina chefer bonusar, har också avslöjats med att ha fler inackorderade på sina äldreboenden än vad man har tillstånd för. Vid en oanmäld inspektion som IVO (Inspektionen för vård och omsorg) gjorde tidigare i år på det Attendodrivna äldreboendet Valltorp i Helsingborg framkom att fler än vad som är tillåtet har bott på äldreboendet och att en avdelning lämnas obemannad nattetid. 

Sverige är numera en av världens mest privatiserade länder. Ingenstans är skolan så avreglerad och marknadsanpassad som i Sverige.
Nyligen redovisade de båda skoljättarna Academedia och Internationella engelska skolan (IES) nya rekordvinster. Tillsammans har de båda bolagen gjort vinster på drygt en halv miljard kronor i år. Vinstökningarna följs av ökad utdelning till aktieägarna. Med andra ord försvinner skattepengar rakt ner i fickorna på miljonärer.
Bakom vinsterna finns lägre löner och lärartäthet, sortering av elever samt högre skolpeng från kommunerna. En grundskollärare i Stockholm tjänar i genomsnitt 38 030 kronor i månaden. En grundskollärare anställd inom Academedia och IES tjänar flera tusenlappar mindre, enligt en undersökning som Lärarnas riksförbund gjorde för två år sedan. Academedia skulle behöva anställa 900 nya lärare för att komma upp i samma lärartäthet som inom kommunala skolor. 
• Släng ut plundrarna från välfärden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!