av Per Olsson // Artikel i Offensiv
År 2007 införde den dåvarande Alliansregeringen, en koalition bestående av de traditionella högerpartierna M, KD, L (som då hette Folkpartiet) och C, en nollvision mot vräkningar av barn. Den visade sig snabbt vara endast en vision utan innehåll och ännu ett tomt löfte. När visionen hade hunnit fylla tio år hade 5,000 barn vräkts och Sverige var fortfarande ett av de länder i Europa där det är lättast att vräka barn.
Sedan 2017 har allt fler barnfamiljer vräkts. Särskilt många vräkningar har genomförts under pandemikrisen. Under fjolårets första sex månader blev 273 barn av med sina hem när båda eller någon av barnens föräldrar blev vräkta. Det är en ökning med 28 barn jämfört med första halvåret 2019 och den högsta siffran sedan 2015, enligt Kronofogden den 29 september 2021.
Pandemikrisen innebar minskade inkomster och ökad otrygghet för många hushåll och främst lågavlönade. Trots det börjar det nya året med att regeringen avskaffar det tillfälliga tilläggsbidraget som alla barnfamiljer som har bostadsbidrag fått under juli-december 2021. Att tilläggsbidraget, som var på 25 procent av bostadsbidraget, avskaffas innebär att 120 000 hushåll får en ytterligare sänkning av sina inkomster. Ensamstående med två barn förlorar 950 kronor i månaden, trots att hyran och andra utgifter fortsätter att öka.
”Vi vill skapa ett jämlikt samhälle där alla – inte bara några – kan känna frihet, trygghet och framtidstro. I vårt Sverige hålls ingen tillbaka, och ingen lämnas heller efter”, lovar Socialdemokraterna och börjar året med att göra precis tvärtom.
• Stoppa vräkningar – sänk hyrorna.
Pandemikrisen innebar minskade inkomster för de många, samtidigt som det regnade guld över ett fåtal redan superrika. Pandemin blev ett eldorado för inte minst de som äger e-handelsbolag och kontrollerar den digitala tekniken. Amazons grundare och ägare Jeff Bezos, som är världens rikaste individ, tjänade i snitt 1 300 kronor i minuten under 2021.
De svenska techmiljardärerna har också blivit fler och rikare. Antalet individer i Sverige som har blivit miljardärer på digitala affärer och teknik ökade snabbare än någonsin under 2021 – från 58 till 81. Deras gemensamma rikedomar på drygt 430 miljarder kronor är 40 procent högre än ifjol, enligt DI Digital den 12 oktober 2021.
Saknas det pengar, någon?
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.