av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Privatiseringen av den svenska skolan är världsunik. Skattefinansierad utbildning är sedan lång tid tillbaka en vinstkälla för vilka skojare som helst.
Efter att ha sålt ut utbildningen skapade samma politiker en ny marknad, den så kallade samhällsfastighetsmarknaden − att privata fastighetsbolag tar över ägandet av offentliga byggnader som exempelvis skolfastigheter. Det var en marknad som gjorde den förre S-pampen Ilija Batljan till miljardär på bara några år.
”En majoritet av Sveriges kommuner har hyrt fastigheter av SBB (Ilija Batljans bolag). De fem mest exponerade kommunerna hade 2021 årliga hyreskostnader på minst femtio miljoner kronor var. De två kommuner som toppar listan, Härnösand och Haninge, har båda över 100 miljoner kronor var i årliga hyreskostnader. Härnösands hyreskostnader till SBB de tre senaste åren uppgår till närmare en halv miljard kronor”, rapporterade SVT den 22 juni i år.
År 2007 sålde Härnösands kommun ut nästan hela sitt bestånd – 43 fastigheter – för 880 miljoner kronor. Redan efter fyra år var dessa pengar pengar slut, och kommunen fick börja betala drygt 100 miljoner kronor årligen i hyra för samma fastigheter som man tidigare hade ägt.
De tidigare kommunala fastigheterna har haft många ägare, men ägs numera av SBB som är i djup kris och som i år har höjt hyran med 11 procent, vilket betyder att Härnösands kommun i år betalar 130 miljoner kronor i hyra för de fastigheter som slumpats bort till skojare som Ilija Batljan.
Utförsäljningen av skolfastigheter har följts av en dramatisk ökning av andelen av skolpengen som går till hyran. År 2018 användes drygt 15 000 kronor till hyreskostnader, av en skolpeng som ligger strax över 100 000 kronor per elev – i år nästan 22 000 kronor.
– Det är en jävla ökning på fem budgetår. Och de som först får betala priset är eleverna med störst behov. Nyligen var jag tvungen att kapa två lärarassistenter, säger Erik Juntikka, rektor på Hedda Wisingskolan i Härnösand, till Dagens Nyheter den 13 augusti.
Brandskattning är bara förnamnet. Det var endast protester som åtminstone tillfälligt lyckades stoppa de drastiska nedskärningarna – 30 miljoner kronor, motsvarande 60 heltidstjänster – som hotade Härnösands skolor i år.
Batljans och andra fastighetshajars tillgångar måste omedelbart exproprieras. Utöver det behövs ett omedelbart stopp för utförsäljningar av samhällsfastigheter och kommunala lägenheter för att sätta punkt för den asociala marknadspolitikens plundring av det offentliga.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.