I marginalen: ”Reallönerna faller med 10%”

Trots minskningen har matpriserna ökat med 17,5 procent under de senaste 12 månaderna (Foto: Nancy Regan / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Takten i prisökningarna (inflationen mätt i KPI, konsumentprisindex) sjönk en aning i april. Men inte var det mycket – från 10,6 procent i mars till 10,5 procent i april. Den minskade ökningstakten berodde till stor del på att livsmedelspriserna sjönk för första gången sedan hösten 2021.Det finns också ett annat skäl till varför inflationen möjligen är på väg ner, och det är att ekonomin krymper, vilket är av helt fel skäl. Den giftiga kombinationen av regeringens och Riksbankens tokåtstramningar och dåliga löneavtal sänker hushållen.
”Reallönerna väntas falla med mer än 10 procent under en tvåårsperiod och hushållen pressas därtill av stigande boräntor. Konsumtionen vände ner under 2022 och väntas falla med totalt 4 procent; ett närmast unikt konsumtionsfall”, skriver storbanken SEB i sin senaste prognos.
Det var främst priset på grönsaker och frukt som minskade i april, vilket är en liten lindring efter att matpriserna har ökat historiskt mycket. Trots den minskningen har matpriserna ökat med 17,5 procent under de senaste 12 månaderna.
Inte sedan 1951 har de svenska matpriserna stigit så mycket och i så snabb takt som de gjorde från början av 2022 till januari i år. Frukt och grönt blev lyxvaror.
Från mars 2022 till april 2023 steg priset på purjolök med sanslösa 91 procent. I början av året skenade priset på tomater, paprika och gurka till hisnande nivåer. I mars kostade paprikan över 100 kronor kilot efter att priset hade ökat med 54 procent jämfört med mars förra året.

Nu är det säsong och det är inte längre lika möjligt för handlarna att sälja grönsakerna till hutlösa överpriser. Men det handlar inte om några generella prissänkningar som regeringen trodde sig ha fixat efter att ha bjudit in livs­me­dels­jät­tar­nas direktörer till samtal och bjudit på mutfika.
”Inget tyder på att svenska livsmedel blir billigare i närtid. I bästa fall börjar matpriserna stabiliseras om 3–6 månader, lyder Livsmedelsföretagens prognos”, rapporterade Dagens Industri den 14 maj.
Arbetarna och de sämst ställda ska inte betala krisen. Därför säger Socialistiskt Alternativ och Offensiv:
• Bort med momsen på maten.
• Höj och indexera barnbidrag, pensioner, försörjningsstöd samt ersättningarna i socialförsäkringarna.
• Sänk hyrorna och stoppa vräkningarna.
• Förstatliga bankerna, livsmedels­jättarna och andra storbolag – för en demokratisk planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!