av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Hur mycket storbolagens och de rikas skattefusk kostar statskassan och samhället är i det närmaste omöjligt att beräkna. Men de beräkningar som har gjorts visar att det handlar om stora belopp – väldigt stora.
Storbolag och bankers skattetrixande resulterar exempelvis i att statskassan årligen går miste om 46 miljarder kronor. En summa som skulle räcka till att anställa mer än 100,000 välfärdsarbetare.
Nu har det dessutom visat sig att den svenska regeringen har försökt stoppa insyn i EU:s arbete mot skatteparadis. Det har varit locket på för att skydda storföretagen. Enligt Dagens Nyheter den 11 november avslöjar ”mejl mellan finansdepartementet och EU-kommissionen också hur Sverige krävt att vissa uppgifter inte ska protokollföras – så att Sveriges hållning inte ska bli känd.”
Avslöjandet tvingar även Dagens Nyheter att dra slutsatsen att: ”Den svenska modellen är att alltid värna storföretagen. Det görs bäst i slutna rum, utan insyn.”
Mörkläggningsskandalen blir inte mindre av att Socialdemokraterna i EU-valet 2019 ”krävde hårdare tag mot skatteflykt inom EU” och de ”miljardärer och multinationella företag som inte gör rätt för sig.”
Men sedan dess har S gjort det motsatta, och tillsammans med den tyska regeringen har den svenska regeringen varit den starkaste motståndaren till att offentliggöra handlingar från EU:s granskning av storbolagens så kallade skatteupplägg.
”I frågan om offentlig land-för-land-rapportering spelade Sverige en avgörande roll för att stoppa EU-förslaget som skulle tvinga storföretag att offentligt redogöra för hur mycket skatt man betalar i olika länder. Detta skulle få konsekvensen att skatteflykt uppdagas och företag blir mindre benägna att sätta upp aggressiva skattearrangemang”, konstaterade hjälporganisationen Oxfam Sverige i rapporten ”Vill Sverige stoppa skatteflykten?”, som gavs ut i november 2020.
Istället för åtgärder mot det omfattande skattefusket har de svenska regeringarna som styrt under de senaste tre årtiondena målmedvetet arbetat för att göra Sverige till skatteparadis för rika och börsbolag.
Om skattekvoten hade legat kvar på samma nivå som 1991 skulle dagens skatteintäkter vara minst 290 miljarder kronor högre, och om skattekvoten legat på 2006 års nivå hade det gett 120 miljarder mer till statskassan. Samtidigt har Sverige blivit det land som har haft de snabbast ökade inkomst- och förmögenhetsklyftorna.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.