av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Mitt i den värsta levnadskostnadskrisen sedan början av 1990-talet inkasserar monopolbolag och storbanker på den girighetsinflation (greedflation på engelska) som driver på prisökningarna, vilket Offensiv har uppmärksammat i en serie artiklar.
Att livsmedelshandeln domineras av tre monopol har länge resulterat i att maten är betydligt dyrare här än i andra länder. Axfood, med Willysbutikerna i täten, gjorde exempelvis ett rejält vinstlyft förra året och höjer utdelningen till aktieägarna i år. Bakom vinstlyftet fanns de stigande matpriserna.
Även den svenska elnätsmarknaden kontrolleras av tre ytterst vinstrika monopol – Eon, Ellevio och Vattenfall – som passar på att ytterligare höja sina nätavgifter när elpriset höjs.
Denna plundring av elkunderna är ytterst lönsam och parasitär. ”Eon med 19 procent av den svenska elnätsmarknaden sticker ut mest. Vid flera tillfällen under den senaste tioårsperioden har rörelsemarginalen legat på över 40 procent. Av vinsten har sedan tre fjärdedelar de senaste tio åren skickats till moderbolaget. Det handlar om 26 miljarder kronor som skickats till ägarbolaget i den tyska elkoncernen istället för att investeras i de svenska elnäten… År 2019 gjorde exempelvis Eon investeringar på 4,1 miljarder kronor – samma år som de förde över 4,2 miljarder kronor av vinsten upp till moderbolaget”, skriver Dagens Nyheter i en granskning den 4 februari.
Under de senaste tio åren har dessa monopol ökat elnätsavgifterna med mer än dubbelt så mycket som den genomsnittliga prisutvecklingen.
Byggandet har länge drabbats av monopolens girighetsinflation. Till och med Konkurrensverket erkände i en rapport förra året att Sverige sticker ut när det gäller prisökningarna på byggmaterial och att ”kostnadsutvecklingen för byggmaterial förefaller bero på nationella marknadsförhållanden (läs monopol) snarare än omvärldsfaktorer”.
På grund av inflationen och räntehöjningarna tjänar storbankerna mer än någonsin.
”Räntechocken svider i plånboken på villa- och bostadsrättsägare, men ger å andra sidan rejält klirr i kassan för våra storbanker. Aktieägarna kan se fram emot ett rejält mångmiljardregn i vår”, rapporterade SVT i förra veckan. Storbankernas ägare kan se fram mot svindlande 93 miljarder kronor i år. En tredjedel av den summan skulle räcka till att ta bort momsen på maten.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.