av Per Olsson // Artikel i Offensiv
”Det säger en hel del om tillståndet i världen när även kapitalisterna plötsligt börjar låta som Karl Marx”, skrev den tyska tidskriften Der Spiegel i en uppmärksammad artikel i december under rubriken ”Hade inte Marx rätt ändå?”.
Enligt tidskriften är det uppenbart ”att politiken inte längre kan läka alla de sår” som kapitalismen har orsakat. Det är också därför som världens maktelit anser att det är dags för ”nyliberalismen att lämna världsscenen och att staten måste få en större roll”, skriver tidskriften och tillägger att krisen måste vara djup när även superrika som Ray Dalio, grundare av världens största hedgefond Bridgewater, hellre tycks läsa Karl Marx Kapitalet än Wall Street Journal.
”Jag är själv kapitalist och efter att ha läst på om historien har jag också lärt att det finns tider som kan bli mycket farliga för oss kapitalister”, sa Ray Dalio i en intervju 2021 och hävdade att det behövs strukturella förändringar för att rädda systemet undan revolution och inbördeskrig.
Men att systemet skulle kunna reformera sig själv är en kapitalistisk utopi. Eller som Karl Marx skrev i Kapitalet: ”Det verkliga hindret för den kapitalistiska produktionen är kapitalet självt.”
Kapitalismen har vinsten som sitt syftemål. Därför blev det heller inget med Ray Dalio med fleras önskan att till ”shareholder value-perspektivet”, aktieägarperspektivet med fokus på vinstmaximering, också skulle läggas ett ”stakeholder-perspektiv” – samhällsintresset.
De senaste åren har vinsterna och aktieutdelningen slagit alla rekord och klyftorna är större än någonsin.
En utveckling som Marx förutsåg var en oundviklig följd av att kapitalismen är ett system för produktion av vinster i första hand: ”Ackumulationen av rikedom vid en pol är, därför, samtidigt ackumulationen av elände vid den motsatta polen”, skrev Marx i Kapitalet.
Han tillade att de växande orättvisorna också stärker ”upprorsandan hos den genom den kapitalistiska produktionsprocessens förenade och organiserade arbetarklassen. Kapitalmonopolet blir till en boja för det produktionssätt som uppblomstrar med och under detsamma. Produktionsmedlens centralisering och arbetets socialisering når en punkt vid vilken de inte kan fördra sitt kapitalistiska hölje. Den kapitalistiska privategendomens timma slår. Expropriatörerna blir expropierade”.
Så visst hade Karl Marx rätt.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.