Indonesien är en stat som de senaste åren präglats av ökad repression och hårdnande attacker mot fattiga. Därför var det glädjande att år 2022 började med en seger för arbetarna i landets huvudstad Jakarta.
Efter protester som började vid årsskiftet lyckades fackföreningarna i Jakarta i januari få igenom en höjning av minimilönerna med 5,1 procent. Den framgången var bland annat en följd av protester organiserade av den fackliga centralorganisationen KSPI.
Militär upprustning präglar hela världen just nu och Indonesien är inget undantag. I augusti deltog Indonesien i den årliga USA-ledda övningen Super Garuda Shield, som i år var större än tidigare. Indonesien stod för största antalet soldater, men i år involverade övningen, för första gången, också trupper från Singapore, Australien och Japan. Att den här övningen i år var större än tidigare går inte att tolka på annat sätt än att det är en del i den ökade motsättningen mellan USA och Kina och att USA vill visa upp en enad front tillsammans med stater i regionen.
Samtidigt med det militära samarbetet med USA som är en del i ökade spänningar i regionen, behöver den indonesiska regeringen med president Joko Widodo i spetsen också gå en balansgång för att försöka upprätthålla de goda ekonomiska relationer man har med Kina, som är landets största handelspartner. Och handeln med Kina är växande. Den kinesiska kapitalismen är också den tredje största investeraren i Indonesien.
I juli besökte indonesiska presidenten Widodo Kina och i sitt möte med president Xi Jinping i Peking diskuterades ytterligare handelsavtal och investeringar.
I mötet med Xi Jinping utlovades nya kinesiska investeringar i bygget av nya huvudstaden Nusantara på ön Borneo.
Den nya huvudstaden Nusantara är ett gigantiskt projekt som presidenten drev igenom 2019 och som handlar om att bygga en ny huvudstad på ön Borneo.
Den nuvarande huvudstaden Jakarta är en storstad med över 10 miljoner invånare som under många år har drabbats av översvämningar som på grund av klimatförändringarna förutspås bli allt värre. Delar av Jakarta ligger redan under havsnivån, vilket medfört att det sedan länge funnits planer på att flytta huvudstaden.
Men att bygga upp en ny storstad på ön Borneo kommer att innebära skövling av skog och annan natur samt få stora konsekvenser för lokalbefolkningen. ■
Per Johansson
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.