av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv
Enligt Världsekonomiskt forum (WEF) har arbetet för jämställdhet mellan kvinnor och män fördröjts med flera årtionden sedan pandemins start. Enligt den nuvarande prognosen kommer jämställdhet mellan könen att uppnås först om 135 år.
Världsekonomiskt forum har beräknat ett globalt jämställdhetsindex baserat på skillnader mellan kvinnor och män vad gäller ekonomi, utbildning, politik och hälsa i 156 länder. Rapporten ges ut årligen, och visade före pandemin en prognos på global jämställdhet mellan könen om knappt 100 år. Den nya rapporten som släpptes i mars i år visar stora skillnader, och nu beräknas jämställhet uppnås först om 135 år i snitt.
Inom områdena utbildning och hälsa ligger jämställdheten globalt på omkring 95 procent och att det med dagens takt skulle ta 14,2 år att uppnå total jämställdhet. Värre är det när det kommer till ekonomiska möjligheter, där den beräknade tiden till jämställdhet är 267,6 år.
Sverige låg tidigare på fjärde plats i världen, men har sjunkit till femte plats i årets mätning. Sverige som 2006 låg först på listan har sjunkit en bra bit efter Alliansens maktövertagande 2006 och den fortsatta högerpolitiken med Löfven.
I Sverige tjänar kvinnor i snitt 18 procent mindre än männen, vilket rapporten lyfter fram. Någonting som dock inte framgår är inkomstskillnaden mellan arbetarkvinnor och manliga tjänstemän, som ligger på över 100 procent. Snittlönen för arbetarkvinnor är 19,680 kronor i månaden medan manliga tjänstemän i snitt tjänar 42,486 kronor, enligt LO:s jämställdhetsbarometer. Den totala avsaknaden av ett klassperspektiv gör att Världsekonomiskt forums rapport inte ger hela verkligheten.
Jämställdhet inom kapitalismens ramar kan aldrig nå ända fram, för även om män och kvinnor en dag är helt jämställda kommer klassklyftorna kvarstå. Klyftorna mellan könen är bara ytterligare ett sätt för kapitalismen att utnyttja mänskligheten till max. Dessa klyftor innebär bland annat att en grupp i samhället har ännu lägre löner och pensioner.
I rapporten saknas också en analys av våldet mot kvinnor som sker systematiskt världen över. Det blir tydligt då exempelvis Mexiko står högt på listan och därmed enligt rapporten har relativt god jämställdhet mellan könen, trots att minst sju könsbaserade mord på kvinnor sker dagligen i landet. Nicaragua står på tolfte plats, trots att abort är totalförbjudet i landet och leder till fängelsestraff.
Den jämställdhet som beskrivs av Världsekonomiskt forum är en inom-kapitalistisk modell. Kampen för jämställdhet måste gå betydligt längre. För att helt avskaffa kvinnoförtrycket och alla andra former av förtryck behöver hela det kapitalistiska systemet avskaffas.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.