av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv
Socialdemokraterna hade kongress i helgen, där Magdalena Andersson valdes till S nya partiledare. Hon blir troligtvis också nästa statsminister, om S kan blidka såväl Vänsterpartiet som Centern. Men detta kommer inte att innebära någon kursändring för S och den förda politiken.
På S-kongressen i Göteborg talade Magdalena Andersson om S väg framåt, med fokus på att stoppa vinstjakten i välfärden (som de har tillåtit i över 30 år), klimatomställningen (med fokus på batterifabriker och en ”grön industriell revolution”) och politikernas favoritfråga, kriminaliteten.
– Jag kräver att vi vänder på varenda sten för att bryta segregationen och röka ut det våld som hotar hela vår samhällsgemenskap. Vi ska göra det på det sätt som socialdemokrater alltid har gjort. Vi ska säga som det är och göra det som krävs, menade Magdalena Andersson.
En av de stenar som ska vändas för detta är tydligen det ekonomiska biståndet:
– Är man fullt frisk och arbetsförmögen, då ska man möta lika tydliga krav på aktivitet oavsett i vilken form man får stöd. Den signalen är viktig, sade hon och framhävde samtidigt att alla som får bistånd också måste lära sig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan.
Dock fortsätter S och alla etablerade partier med en nedmonteringspolitik, som bara leder till ett än större utanförskap. Varje kommun och region genomför årligen stora nedskärningar på välfärden oavsett vilken styrande koalition som sitter, med bland annat stängda fritidsgårdar, indragna sociala tjänster och rivna samlingslokaler som följd.
Det har under många år pågått en brun anpassning högerut. När övriga partier närmar sig det rasistiska SD rör sig SD än mer högerut och blir än mer reaktionära, som förslag om att kunna kalla in militär till utsatta områden. Det gör ingen trygg, och motverkar inte att ungdomar sugs in i kriminalitet.
För att Magdalena Andersson ska bli vald till statsminister måste hon ha stöd från V och C (att de inte röstar nej i omröstningen), som båda har olika krav på henne. V vill att frågan om LAS ska skjutas upp till efter valet samt ha höjda pensioner och förbättringar i sjukförsäkringen, medan C kräver en uppluckring av strandskyddet och samtidigt inte vill ingå i ett stödunderlag med V.
Den troligaste utgången är att hon blir nästa statsminister. Men oavsett är det svenska politiska landskapet fortsatt skakigt, med nya politiska kriser vid horisonten och nya gryende kamprörelser mot högerpolitikens attacker och försämringar.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.