Järva höjer rösten mot våldet: ”Tydligt vilka klasskillnader som finns”

Järvaborna har i flera omgångar protesterat och fört fram sina krav; på bild protest 5 september 2020 (Foto: Natalia Medina).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Att det var engagerat och fullsatt när projektet ”Järva röstar” sent i lördags eftermiddag arrangerade en diskussion om gängvåldet i Folkets Husbys stora sal visar att mammornas mäktiga manifestation på Mynttorget den 30 september inte var en tillfällighet. Det finns idag en stark vilja bland både Järvas unga och oroade föräldrar att äntligen få tala i egen sak, något som kan bädda för ett nytt uppsving för det lokala föreningslivet.

Både den lokala panelen av några aktiva i föreningslivet som föregick en politikerpanel och den ungdomspanel som avrundade mötet speglade en stark misstro mot de politiska makthavarna, myndigheterna och media. 
Houria Bzioui som representerade Norra Järva Stadsdelsråd i föreningslivets panel satte tonen genom att föreslå en tyst minut för våldets offer. 
Carro Sinisalo, som redan 2016 förlorade en 15-årig son och fick se sin äldre son svårt skadeskjuten, uttalade sin starka medkänsla med rapparen Einárs anhöriga, men reagerade starkt emot den enorma skillnaden i engagemanget från politiker och media efter rapparen Einárs död i Hammarby sjöstad jämfört det som visats Järvas många dödsoffer.
– Må han vila i frid och all min kärlek till hans familj, men det är sjukt tydligt vilka klasskillnader som finns i Sverige. Det sved mycket den här gången!

Skillnaden kan heller inte vara större mellan makthavarnas åtgärder och de insatser som de boende vill lyfta. Som mötets moderator Nattalie Ström Bunpuckdee konstaterade:
– För de boende är det mycket fokus på upprustning, bearbetning av trauma och sociala insatser. Men från regeringen är det mest krav på skärpta straff.
På en anslagstavla i mötessalen hängde också på det nya Husbyrådets initiativ tre talande 34-punktsprogram; regeringens repressiva program mot gängkriminaliteten och i skarp kontrast till detta föräldraorganiseringens och Norra Järva Stadsdelsråds sociala kravlistor i lika många punkter. 

Järva röstar är ett projekt för politisk debatt och dialog som en lördag varje månad fram till valet arrangeras av Rädda barnen i samarbete med Folkets Husby och Rinkeby Folkets hus.
Nu gäller det att under året fram till valet i september 2022 utmana både den nya batonghöger som leds av radarparet Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson, och regeringens egen repressiva agenda med de krav på jämlikhet och social upprustning som växer i miljonprogrammets stadsdelar.
Att både S och M saknades i lördagens politikerpanel och det begränsade utrymmet för inlägg från golvet eller debatt mellan föreningslivets och politikernas panel tog väl en del av nerven från politikerdebatten, men gav å andra sidan stort utrymme för en hel del bra inlägg om krav på social rättvisa från Vänsterpartiets Rashid Mohammed och Anna Rantala Bonnier, Fi. 

Att regeringens lista på åtgärder mot våld var så olika den som formulerats av Järvas föräldraorganisering försvarades av både det liberala socialborgarrådet Jan Jönsson och Centerns riksdagsledamot Alireza Akhondi med att regeringens lista var specifikt riktad mot gängvåldet. Som om inte de förebyggande kraven vore det!
– För polisens arbete krävs att de har ett förtroende, som inte finns. Det är en del av förtroendegapet mellan människor och myndigheter, vilket är den största utmaningen för alla som sitter här. Det leder till att folks behov inte blir tillgodosedda, kommenterade Fi:s Anna Rantala Bonnier.
Vänsterpartisten Rashid Mohamed menade att det låga förtroendet från ungdomar är kopplat till segregation, arbetslöshet och andra sociala problem.

Fullsatt på lördagens möte i Folkets Husby (Foto: Arne Johansson).

Efter flera välvilliga kommentarer från politikerna om mammornas kravlista försökte stadsdelsrådets Sandra Mandell i ett kort inlägg från golvet fråga om de var villiga att inleda en dialog om kraven med det lokala föreningslivet, vilket Jan Jönsson (L) avvärjde med att hänvisa till att staden redan jobbar med flera av de frågor som togs upp.
– En sådan analys görs redan i alla stadsbyggnadsprojekt i Stockholm såsom nya hus, ett nytt torg eller dragna vägar, påstod Jönsson med anledning av mammornas krav på en barnkonsekvensanalys av alla förslag.
Det är något som vi tyvärr knappast ser några spår av i till exempel den extrema förtätning som planeras i Husby. Något som verkligen skulle kräva en dialog med de boende om innan byggena inleds.
Forskaren René Leon Rosales hade redan i ett inlägg i föreningslivets panel slagit huvudet på spiken.
– Hur mår vi som lokalsamhälle? Kommer vi kunna leva på våra pensioner? Kommer våra barn att få jobb? Om vi vill jobba seriöst för att förändra grunden till problemen måste vi skapa lika villkor i samhället. 
– Idag är det många som inte har råd med ett busskort eller med en meningsfull fritid, lade Rädda barnens Ahmed Noor till.

En visning av kortfilmen Jag skiner inte utan er mina bröder av Alexander Abdallah om frågor kring det dödliga våldet inledde en talkshow mellan några ungdomar från tjej­podden Galdem A Talk, gruppen Kollektiv Sorg och den sociala fotbollsklubben BK Bussenhus.
– Det känns otryggt, även om det inte är du själv som har förlorat någon. Det blir ett kollektivt trauma, och tänk om en som står en nära drabbas, den rädslan finns, sade Fatuma Yussuf från Galdem A Talk som nu känner att de måste ta itu med det ämne de hittills har velat undvika.
Nayab Kayani från Kollektiv Sorg berättade att den namninsamling mot våldet som de startade förra året fick 15 000 nya underskrifter efter Einárs död.
Suheyb Ahmed Farah gav en imponerande bild av BK Bussenhus sociala aktiviteter, som dagkollo, utflykter och andra aktiviteter för barn och unga utöver träning och matcher.
– Vi arbetar förebyggande, där vi har meningsfulla aktiviteter som skapar gemenskap och samhörighet. Vi satsar stenhårt på nästa generation och hur de kan engagera sig i föreningslivet.

Våldet hade enligt de unga blivit en drivkraft som gjorde deras engagemang ännu viktigare, sade någon. På en publikfråga om de inte vore beredda att också jobba politiskt inifrån svarade dock alla nekande, att partipolitiska hänsyn skulle begränsa vad de ville säga.
På det reagerade en ung man i politiken med att till publikens applåder påpeka att det förebyggande arbete som BK Bussenhus utför verkligen är politiskt, även om det inte är partipolitiskt. 
Till det kan tilläggas att de idéer om ungdomsråd, boenderåd etc som nämns i både den nya föräldraorganiseringens och Norra Järva Stadsdelsråds 34-punktsprogram får ökad spridning. I Husby har gräsrotsrådet Norra Järva Stadsdelsråd nu fått sällskap av det nya Husbyrådet, kopplat till det nav för föreningslivet som Folkets Husby har utvecklats till. 
Kanske kan utifrån sådana erfarenheter även nödvändigheten av en politisk utmaning av hela systemet växa fram.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!