av SIV NORLIN // Artikel i Offensiv
Skottes musikorkester i Gävle har gjort en musikalisk föreställning om Joe Hill. Det är både en historisk gärning och en bedrift att på 1 timme och 15 minuter beskriva levnadsvillkoren för arbetare i Sverige i början av förra seklet, förhoppningarna om ett bättre liv i USA, vikten av organisering och solidaritet, och till slut maktens övergrepp.
Joe Hill, som gjorde otalet texter till sånger som har förenat och engagerat arbetare i kampen världen över, behöver ständigt lyftas fram, och en del av det ansvaret tog Skottes.
Joe Hill föddes 7 oktober 1897 i Gävle där han var ett av nio barn, och en av sex som överlevde. Fadern, som arbetade vid järnvägen, avled vid en arbetsplatsolycka eftersom, som man sa i föreställningen, ”Pengarna går före människoliv”.
Efter år av slit lämnade han Sverige 1902 med förhoppningen, som så många andra, om att skapa sig ett bättre liv i USA. Men snart visade det sig att det inte var lättare att få arbete i USA och New York än vad det var i Gävle och Sverige. Arbetarna får ”trampa och gå på”, som han beskriver i ”Luffaren” och det är ”Lång väg att stå i soppkön”, som han beskriver i en annan sång. Allt för att kunna få en bit mat i magen.
Joe Hill lämnade New York i hopp om att lättare få arbete. Han insåg snart att utan gemensam kamp, organisering, strejk och solidaritet står sig den ensamme arbetaren helt ensam utan möjligheter. Han anslöt sig till den syndikalistiska fackliga organisationen Industrial Workers of the World (IWW), kända för sin organisering och kamp samt att det var en fackförening som organiserade alla oavsett kön, etnisk bakgrund och så vidare.
I sångtexten ”Världens alla slavar vakna” beskrivs det just hur ”Det finns en kraft som jorden välter – solidaritet (…) Små barn har tomma svullna magar, då är det rätt att bryta lagar”. I texten till Casey Jones beskriver han likafullt hur man bör behandla strejkbrytare som sviker sina kamrater i kampen.
Men, hans röst blev för stark och hans sångtexter alltför entusiasmerande. Ett rån med dödlig utgång hos en handlare användes för att ta död på Joe Hill. Samma natt som rånet genomfördes, då handlaren och ena sonen blev skjutna till döds, blev också Joe Hill skottskadad. Joe Hill blev anklagad för rånet för att få bort honom från kampen. Trots att handlarens överlevande son vid rättegången sa att det inte var Joe Hill som var rånaren dömdes Joe Hill till döden.
Lika bestämt som han vägrade att berätta vad han råkat ut för, vem han ville skydda framkom aldrig, höll han sitt högburna huvud in i dödsögonblicket.
Under tiden i fängelset bedrevs en enorm kampanj för att få honom fri och till alla som kämpade skrev han att de inte skulle ödsla tid på att sörja, utan att de istället måste fortsätta att organisera.
Hans kropp bars genom Chicagos gator med tusentals arbetare som följde hans sista färd. Kroppen brändes till aska och spreds i 600 kuvert runt om i världen på samma sätt som hans sånger hade spridit sig, då Joe Hill inte bara var känd i Gävle och i USA. Hans texter spred sig till arbetare världen över som organiserat sig och tagit kamp.
Det är slående hur hans texter, skrivna för lite drygt 100 år sedan, har en fortsatt aktualitet idag. Det visar att det är samma kamp som måste föras nu som då. Om än arbetarna i både USA och Sverige har en högre levnadsstandard nu än då är kampen för rätt till ett arbete för inkomst man kan leva på och en rättvis värld utan militarism och krig lika viktig nu som då. Kampen mot militarismen beskrev Joe Hill i ”Om jag någonsin ska strida”.
Skottes har som sagt gjort en viktig gärning som på ett berörande och engagerande sätt bidragit till att Joe Hill, hans kamp och hans texter inte ska glömmas. Till Skottes finns bara ett ord att säga: Tack.
Till er andra vill jag säga att den av er som inte känner till Joe Hill och hans texter behöver ni avsätta en stund i ert liv för att lyssna på hans sånger och ta in hans texter. Många av hans sånger finns på Youtube.
Joe Hills texter beskriver även dagens verklighet och manar fortfarande till kamp. Tänk på hans uppmaning till de som kämpat för honom – organisera. Det gäller säkert också för oss som då ännu inte var födda. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.