– Nya Höglundaskolan ska ha ett högstadium med max 20 elever i varje klass! Fram tills dess ska Jordbromalmsskolan vara kvar! Vi säger också nej till att kommunala skolor ersätts av friskolor. Det behövs ett utvecklingsprogram för Jordbro som de boende själva får rösta fram. Vi kräver att kommunens stora överskott på 146 miljoner kronor används till skola, omsorg och service, sa Rättvisepartiet Socialisternas Cynthia Gomez Rojas, som var en av talarna vid demonstrationen.
Extrastolar fick sättas fram när folk sen vällde in i kommunfullmäktigesalen. Debatten om Jordbromalmsskolan varade i flera timmar och många gånger fick ordföranden Marietta de Pourbaix-Lundin (M) slå med sin klubba när åhörarna applåderade ”fel” talare – de som talade mot nedläggning.
Efter en lång debatt beslöts det att ärendet ska återremitteras med krav på bättre underlag till beslutet. RS, S och V hade inte egen majoritet för att stoppa nedläggningen. Däremot räckte det med en tredjedel av rösterna för att återremittera ärendet. Det innebär att beslutet om nedläggning skjuts till ett extra sammanträde nästa måndag och köper extra tid till kampanjen.
Borgarstyret röstade också igenom att kommunen ska ge 3 000 kronor extra per elev till friskolor som vill etablera sig, något som RS varnade för kommer att leda till risk för ännu mer skolnedläggningar.
– Det är absurt att ge yt-
terligare konkurrensfördelar till vinstjagande friskolor samtidigt som man lägger ner Jordbromalmsskolan och det finns enorma behov av upprustning i öriga kommunala skolor efter nedskärningarna som bland annat genomfördes 2007, sa Sanna Tefke från RS och ersättare i kommunfullmäktige.
Under mötet diskuterades det även om vad demokratiberedningen ska arbeta med, inklusive handikapprådet och JIM-kommittén (jämställdhet, integration och mångfald). Rättvisepartiet Socialisterna var det enda partiet som hade några ändringsförslag.
Sanna Tefke (RS) föreslog att kommunen inte bara ska arbeta mot rasism och främlingsfientlighet som det stod skrivet, utan också mot homofobi och för att förbättra situationen för HBT-personer. RS föreslog också att kommunen slutar använda begreppet handikappade om de funktionshindrade, då det är ålderdomligt och felaktigt.
RS ändringsförslag gick till votering och röstades ner med siffrorna 46 mot, 10 för och 2 som avstod. Förutom RS 2 röster, röstade de två vänsterpartisterna för förslaget och 6 social- demokrater.
RS Jordbro