av Erland Gadde // Artikel i Offensiv
Det råder stor upprördhet bland de anställda inom public service, när de tre public servicebolagens gemensamma researchavdelning och bibliotek hotas av nedläggning, något som kommer att försämra möjligheterna till bra journalistik, dokumentärer, vetenskapsprogram med mera.
Som ett led i högerns nedskärningar av public service, som vi har berättat om i Offensiv tidigare (Offensiv den 26 juni) ska de tre bolagens gemensamma förvaltningsbolag, SRF (ej att förväxla med Förvaltningsstiftelsen, som äger bolagen.) spara 16 miljoner kronor. Ett tjugotal anställda (av 60) på SRF har varslats om uppsägning. Det innebär neddragningar på bland annat telefonväxlar och kontakt med tittarna/lyssnarna, men framför allt hotas alltså den gemensamma avdelningen Research och bibliotek av nedläggning. Utan den får de tre public servicebolagen Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR) och Utbildningsradion (UR) det betydligt svårare att kolla upp fakta och hitta relevanta och intressanta material.
Både på Sveriges Television och Sveriges Radio har anställda skrivit på protestskrivelser mot nedläggningshotet. Den 17 september hade cirka 150 personer vardera skrivit på dessa. Kända radioprofiler som Louise Epstein och SVT-profiler som Jessika Gedin, Kristofer Lundström och Samir Abu Eid har skrivit på dem.
Flera medarbetare vittnar i Journalistförbundets tidning Journalisten om hur viktiga researchavdelningen och biblioteket är.
Louise Epstein, som gör radioprogrammet ”Hjärnan” och tidigare gjorde ”Nordegren och Epstein”, säger:
– Vi har vårt sändningstillstånd att ta hänsyn till, att det ska vara sakligt och opartiskt. Man måste kunna dubbelkolla allting. Det är kärnvärdena i sändningstillståndet som står på spel, om man inte kan ha en researchavdelning.
Kristofer Lundström på SVT:s kulturnyheterna ger två exempel:
– När skådespelaren Alain Delon gick bort nyligen, en mycket kontroversiell figur, ville jag veta vad Le Monde, Le Figaro och Libération skriver. Då kunde jag be researchern låsa upp artiklarna åt mig – det går så otroligt mycket smidigare.
– Nu går vi in i Nobelarbetet. Jag ska direktsända klockan 13, när litteraturpristagaren tillkännages. Då har vi en person på plats i biblioteket som står och kan springa över till oss med böckerna i hand! Det är på marginalen, men marginalerna räknas, säger Lundström till Journalisten.
Linus Brohult, vetenskapsredaktör på SVT, säger till Journalisten:
– Alla journalister jobbar under tidspress. Blir det svårare att göra research, om trösklarna blir högre att få fram en viss artikel eller bok är risken stor att man inte tar del av dem. Då drabbas hela journalistiken.
Brohult menar att public service är mer än de program som görs:
– Det är också en infrastruktur i form av den här typen av researchavdelningar. Att en del av den infrastrukturen tas bort riskerar att försvaga public services ryggrad.
Dokumentärfilmaren Bosse Lindquist, bland annat prisbelönad för att ha avslöjat bluffkirurgen Paolo Macchiarini och skandalen i samband med honom, tycker att researchavdelningen och biblioteket är centrala:
– Om man jobbar med undersökande dokumentärer behöver man kunna gå till läggen och kolla och dubbelkolla källor. De söker i arkiv för ljud och bild, en unik pressklippsamling som inte går att hitta via nätet, och de är specialiserade researchbibliotekarier. Jag hade inte haft tid eller möjlighet att gräva fram en del av de saker de hittat åt mig, säger han till Journalisten.
Han ger ett exempel: för att kunna bevisa att Macchiarini började sina experiment på människor, inte djur som han har hävdat, behövde den internationella medicinska litteraturen dammsugas.
– Researchbibliotekariernas hjälp var helt avgörande, för att kunna visa att han ljög. Det blev också en viktig del av åtalet mot Macchiarini.
Att en nedläggning av Research och bibliotek innebär en klar försämring för journalistiskt arbete är alltså många anställda i public service överens om. Om det blir verklighet får de tre bolagen klara av sin research utan den gemensamma avdelningen. Charlotta Friborg, chef för SR:s riksdivision, säger till Journalisten att man åtminstone ska försöka ha kvar ett bibliotek. De andra två bolagen har inte sagt något så konkret, bara att man måste effektivisera och se framåt.
Allt detta är extra allvarligt just för att det berör public services kärnverksamhet, journalistiken, som blir svårare att bedriva på ett bra sätt utan Resarch och bibliotek. Och denna kärnverksamhet är alla partier överens om ska ingå i public service, i den mån man tycker att public service ska finnas överhuvudtaget. Många inom högern gillar inte att underhållning och sport ingår i public service, sånt ska skötas av privata företag som kan göra vinster på det, tycker de. Men nu handlar det alltså inte om det. Man kan dock gissa att SD-rasister och fifflande politiker och storföretag gärna innerst inne välkomnar sådana här nedskärningar, som underlättar för dem att hålla på med sina ljusskygga verksamheter utan att avslöjas.
Därför säger socialister självklart nej till denna föreslagna nedskärning och vi stödjer fullt ut de anställda inom public service i deras kamp för sina jobb och för att kunna bedriva bra journalistik! ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.