av Offensiv
Det kinesiskt ägda företaget MTR, som på Region Stockholms uppdrag driver pendelstågstrafiken i regionen, har till Arbetsdomstolen stämt de förare som strejkade vilt i april mot avvecklingen av tågvärdar på tågen. Nu vill de strejkande lokförarna under rättegångsprocessen dra fram MTR:s mörkande av riskerna med att lokförarna blir ensam personal på tågen.
De inblandade facken har utan resultat begärt ut bland annat de riskanalyser som har gjorts av företagen MTO Säkerhet och Rail & Transit Verifica Denmark ApS. De lokförare som deltog i MTO Säkerhets utredning har inte fått reda på någonting.
– Blev det ett negativt resultat kanske? Ingen aning, kommenterade lokföraren Nikki Olsson Brissmyr till SVT den 12 juli.
Utredningen från MTO Säkerhet har heller aldrig kommit fram till Trafikförvaltningen i Region Stockholm och de politiker som sedan fattade beslutet att avvecklingen kan fortsätta, eftersom det enligt dem inte finns några säkerhetsrisker.
Det är också osäkert om MTO-rapporten i sin helhet tillhandahållits till den så kallade tredjepartgranskning som företaget WSP gjorde inför beslutet.
– Det är ju rena slumpen att vi fick reda på dess existens. De har bara låtsats som att den inte finns. De har inte nämnt den för skyddsombuden, inte för Arbetsmiljöverket när de gjorde inspektion och så vitt vi vet inte heller för sin kund Region Stockholm. De har plockat in rapporten och begravt den, sade Jenny Ekenstierna, förbundsjurist på fackförbundet ST till tidningen ETC den 27 juni.
Det är ju rena slumpen att vi fick reda på dess existens. De har bara låtsats som att den inte finns.
MTR har också helt vägrat berätta vilket underlag de gett WSP till deras tredjepartsgranskning. Fackförbundet ST kommenterade därför WSP-rapporten:
”Det blir mindre meningsfullt för ST att lämna synpunkter om inte förbundet och skyddsombuden har tillgång till det fullständiga material som WSP har haft tillgång till. När det gäller material som rör arbetsmiljön har dessutom skyddsombud lagstadgad rätt till att få del av alla handlingar av betydelse. Förbundet och skyddsombuden har vid ett flertal tillfällen försökt få del av det material som WSP baserat sin granskning på.”
MTR har hela tiden hävdat att ”det inte finns några dokument” att överlämna till fack eller media, men i de strejkande lokförarnas inlaga till Arbetsdomstolen namnges till och med dokumenten, så det är uppenbart att de finns.
– Efter att lokförarna begärt ut dokumenten som en del av domstolsförhandlingen har nu MTR begärt att förhandlingarna ska skjutas fram, nu blir det muntlig förhandling först den 29 september. Är det ett försök att vinna tid för att återigen hitta sätt att mörka arbetsmiljö- och säkerhetsrisker med avvecklandet av tågvärdarna? Ju längre de drar ut på processen, desto mer blir avvecklingen ett fullbordat faktum som är mer komplicerat att avbryta, säger Jonas Brännberg, medlem i Socialistiskt Alternativs fackliga kommitté.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.