Karlskogas största vårdcentral hotas av nedläggning

Foto: Region Örebro

Foto: Region Örebro

Av Erland Gadde // Artikel i Offensiv

Karlskogas största vårdcentral hotas av nedläggning, men protester från flera håll har fått politikerna att tillfälligt skjuta upp beslutet. 

Baggängens vårdcentral är Karlskogas största med 10 937 listade patienter. Jag är en av dem – jag har 5-7 minuters gångväg dit. Den ligger i sydvästra delen av staden. Det finns tre regionstyrda vårdcentraler i Karlskoga: förutom Baggängen har vi Karolina vårdcentral i centrum och Brickegårdens vårdcentral i den östra delen av staden. Därtill kommer en ganska nyöppnad privat vårdcentral: Backa, som också ligger öster om centrum. 

Baggängens vårdcentral ligger i ett socialt utsatt område, och skulle den läggas ned skulle  patienterna, av vilka många inte har bil, få svårt att ta sig till en vårdcentral. Att ta sig till Brickegården tar 1,5 timme med bussbyte, och totalt sett skulle det ta fyra timmar med väntetid, läkarbesök och resan, berättar Cecilia Mörk, skyddsombud för Baggängen till Karlskoga Tidning – Kuriren. Då finns det risk för att vården blir fördröjd eller inte blir av alls. Till Karolina vårdcentral i centrum är det lättare att ta sig, om än svårt nog för många, men de kan inte ta hand om alla 10 937 patienter.

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro skulle ha fattat nedläggningsbeslutet den 11 december. Dess ordförande, Behcet Barsom (KD) säger till Karlskoga Tidning – Kuriren att man inte har råd med tre regiondrivna vårdcentraler i Karlskoga när man redan har tappat patienter till den privata Backa vårdcentral, och han tycker då att man ska behålla Brickegårdens vårdcentral som är lättare att renovera och bygga ut: Baggängens vårdcentral är i dåligt skick. Den byggdes egentligen för lägenheter, har låga takhöjder, långa korridorer och stora ventilationsutmaningar. Man skulle då kanske behöva bygga en helt ny vårdcentral, säger Barsom till KT-Kuriren. Därför vill han lägga ned Baggängens vårdcentral i juni 2027, vilket skulle spara 7,3 miljoner kronor, säger han.

Men det blev inget beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden den 11 december, utan ärendet återremitterades. Protesterna, som har omtalats i medierna, bland anställda, oppositions- och kommunpolitiker samt en namninsamling på Facebook blev för mycket för de styrande politikerna.

Region Örebro har fram till nu styrts av en ohelig allians av S+C+KD, medan SD+M+L+V har utgjort opposition, och alla dessa är emot beslutet att lägga ned Baggängens vårdcentral. Alla partierna bjöds in till Baggängens vårdcentral för en träff med personalen den 5 december, men det var bara representanter för oppositionspartierna som kom. De från styret skyllde på att de var på en regional samverkansträff i Falun. Särskilt Patrik Nyström (SD) och Johan Stolpen (V) har uttalat sig kritiskt i KT-Kuriren. De tror båda att man valt att lägga ned Baggängen för att dess hyreskontrakt går ut tidigast, och då blir det minst kostnad att lägga ned denna.

Även Lena Jonsson Arndt (M), ordförande för socialnämnden i Karlskoga, har i kommunfullmäktige sagt att hon tror att en nedläggning av Baggängen kommer att slå mot socialförvaltningens verksamhet på ett mycket omfattande sätt, att det drabbar dem som har det sämst ställt.

Det har också framgått att den risk- och konsekvensanalys som har gjorts är undermålig. Enligt Cecilia Mörk och sjuksköterskan Therese Evstedt baseras den på vad bara 35 av Karlskogas 29 100 patienter tycker om vårdcentralerna. De framhåller också att Baggängen är den regionstyrda vårdcentral som har förlorat minst antal patienter till Backa vårdcentral, vilket är naturligt eftersom Baggängen är den vårdcentral som ligger längst ifrån Backa. 

Vidare har styret ignorerat vad socialchefen i Karlskoga, Eva Persson, har sagt: att Baggängens vårdcentral bör prioriteras. 

Det förefaller som om styret inte ordentligt har satt sig in i problemet och försökt kuppa igenom beslutet, bland annat informerades personalen på Baggängens vårdcentral om planerna först den 29 november. Det misslyckades tack vare den uppmärksamhet som frågan har fått och de protester som har varit.

Men hotet är bara tillfälligt avvärjt. Frågan kommer troligen upp i Hälso- och sjukvårdsnämnden igen inom några månader, enligt vad vice ordförande Jenny Steen (S) säger till KT-Kuriren. Det är därför viktigt att fortsätta följa frågan noga och anordna protester. Att oppositions- och kommunpolitiker från olika partier profilerar sig i frågan är bara vad man kan vänta sig, men det är de anställda, patienterna och Karlskogaborna som måste ta ansvaret för protesterna.

Det är också viktigt att inte hamna i fällan att man säger att man ska skära ner på Brickegården eller Karolina eller något helt annat istället. Nej, vi måste kräva att alla vårdcentraler ska vara kvar och upprustas om det behövs, och även rädda akutkirurgin i Lindesberg, som man vid mötet den 11 januari med stöd av V beslutade att lägga ned. ,  V finns från och med nu med bland de styrande partierna i regionen.

Man slås av dubbelmoralen hos framför allt KD, som har profilerat sig med att de värnar om sjukvården, samtidigt som de med Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Behcet Barsom i spetsen agerar för att skära ned i Region Örebro.

Staten måste skjuta till ordentligt med pengar till vården i hela Sverige. Pengar som kan tas från de rika, som de 542 miljardärerna som fanns 2021.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!