av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv
Innan kriget i Bosnien hade landet en livskraftig textil- och läderindustri. 70 procent av företagen ägdes av inhemska bolag. Så kom kriget och allting förändrades. Idag ägs 90 procent av företagen av utländska bolag, som det svenska skoföretaget Kavat vilka 2013 flyttade sin tillverkning dit – och exploateringen kunde börja.
Efter kriget var många bosnier utan arbete och de utländska företagen kunde dra nytta av yrkeskunnig arbetskraft som törstade efter jobb. Kavat är bara ett av företagen. Adidas är ett annat. Det finns fler.
Utåt sa Kavat att man skulle ”överföra svenska arbetssätt vad gäller arbetsetik och arbetsmiljö”. Därför fick man biståndspengar från Sida. Uppdrag Granskning har tittat närmare på företaget och dess personalpolitik.
Enligt den bosniska fackföreningen för textil, läder och gummi behöver en familj på två vuxna och två barn minst 12,000 kr i månaden för att klara sig. Grundlönen hos Kavat är ca 2 500 kr brutto. Med övertid (minst 19 timmar per månad) kan de komma upp i ca 3,000 kr netto. Det är långt från vad facket räknar med att de behöver. Arbetarna lever på lån som de inte vet om de någonsin kan betala tillbaka.
År 2019 bröt en spontan strejk ut i protest mot beordrad övertid utan ersättning. Strejken varade en halv dag. Kavats svenske vd Magnus Ericson tonar ner det hela. ”En del av de som gick ut gjorde det för att röka”.
Han kommentar också löneläget: ”Jag hoppas de kan leva på sina löner”. Han verkar inte ha någon större koll på hur det ser ut i Bosnien. Han tjänar cirka en miljon kronor om året och skulle enligt honom själv inte klara sig om det inte var för hans fru.
Företagets bosniske chef Smail Sabic säger att de 133 anställda är som en stor familj. Det verkar inte vara en harmonisk familj. En kvinna berättar att hon fick sparken när företaget fick veta att hon var gravid. Hennes fall togs upp i domstol där hon fick rätt och tilldömdes sex månadslöner.
Uppdrag Granskning ställer frågor om fackföreningar och får undanglidande svar från ledningen. Till sist kommer det fram att företaget har tagit kontakt med facket två timmar innan Uppdrag Granskning besökte fabriken för en uppföljning. När tv-teamet kommit tillbaka till Sverige fick de veta att av företagets 133 anställda hade samtliga skrivit på en lista där de lovade att inte gå med i facket.
Under Uppdrag Gransknings besök ville ingen anställd tala med tv-teamet på fabriksområdet. De träffades någon annanstans med löfte om att få vara anonyma. ”Vanja”, en före detta anställd, sa att arbetarna var rädda för ledningen. Enligt ”Vanja” har arbetarna inga rättigheter alls.
Det är tvärtemot hur det låter från Magnus Ericson, men han verkar som sagt inte ha någon större koll på situationen i Bosnien. Han ska enligt uppgift åka till Bosnien senare i vår för att tillsammans med representanter från Unionen kolla upp bland annat löneläget i fabriken. Det är nog mest för att försöka rädda ansiktet.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.