Kina: den fastkedjande kvinnan i Jiangsu avslöjar systematisk människohandel

Människohandel är de facto legaliserad i Kina, inte bara på grund av de enorma vinster som genereras, utan också för att regeringen ser den som ett sätt att lindra den akuta obalansen mellan könen och det låga födelsetalet.

av Adam N Lee, Chinaworker.info // Artikel i Offensiv

Den 28 januari januari lades en video av en fastkedjad mor till åtta barn ut på Douyin (Kinas TikTok), och inom några dagar hade den setts över tre miljarder gånger. Denna korta video, som snabbt censurerades bort, har skakat om Kina. Fallet med kvinnan, som i media kallas ”Xiaohuamei” och som visades fastkedjad i nacken i ett iskallt skjul i en by i Feng County i Jiangsuprovinsen, har genomgått många tvära vändningar. Trots upprepade försök från lokala myndigheter att ljuga sig ur knipan blev resultatet en tsunami av upprördhet mot den chockerande grymhet som ”Xiaohuamei” har utsatts för.

”Om vi inte säger ifrån idag kan vem som helst av oss bli som den där åttabarnsmamman från Feng County”, var en typisk kommentar bland miljontals inlägg på nätet. Fallet har satt fokus på en av Kinas öppna hemligheter: att handel med kvinnor och barn fortfarande är vanligt förekommande på landsbygden, där en enorm klyfta mellan könen – för få kvinnor – har skapat en marknad där tjejer och kvinnor säljs. 
Sedan 1980 har det till följd av ettbarnspolitiken, som avskaffades 2016, fötts 30 miljoner fler pojkar än flickor. Pojkar har föredragits för att ”säkra familjens framtid”.
Särskilt fattiga unga kvinnor och flickor (vanligtvis i åldern 14-30 år) från landsbygden kidnappas, säljs, tvingas att skaffa barn och ”gifta sig” i ett Kina där de patriarkala och sexistiska strukturerna och fördomarna inte bara vägrar att dö ut, utan förstärks av det  auktoritära styret och den kapitalistiska politiken.

”Xiaohuamei”-videon var tydligen aldrig avsedd som ett avslöjande. Men kamerabilderna på den fastkedjade kvinnan, som lider av en psykisk störning och som i videon påstås vara våldsbenägen, skapade inom några timmar ett kollektivt ”WTF”-ögonblick. 
Videon blev snabbt det överlägset största diskussionsämnet på Kinas sociala medier, vilket fick de olympiska vinterspelen som samtidigt pågick i landet att hamna i bakgrunden. På nätet restes frågan om regeringens, polisens och myndigheternas inblandning och ansvar.
Under de följande tre veckorna gjorde de lokala myndigheterna i Feng County och Xuzhou sammanlagt fyra uttalanden, som alla innehöll vilseledande information med syftet att dämpa allmänhetens upprördhet. I de tre första uttalandena uteslöts människohandel. I det fjärde uttalandet erkände man vad alla redan visste – att ”Xiaohuamei” var ett offer för människohandel. Mannen arresterades för ”olagligt frihetsberövande” tillsammans med flera andra.
På nätet restes också frågan hur det var möjligt för en kvinna att föda åtta barn, vilket är olagligt trots den idag mindre restriktiva trebarnspolitiken. Senare uppdagades att de lokala myndigheterna, polisen, familjeplaneringsbyrån och domstolen var medskyldiga.

Som offer för människohandel har ”Xiaohuamei” fått en ny identitet för att göra det svårt för släktingar eller aktivister mot människohandel att spåra henne. Myndigheternas alla försök att dölja sanningen kom att avslöjas av oberoende undersökande journalister, som riskerade allvarliga påföljder för sitt ”grävande”. 
Feminister åkte från andra regioner i Kina för att försöka befria ”Xiaohuamei”, som hade överförts till ett sjukhus och diagnostiserats med schizofreni. ”Världen har inte övergivit dig. Dina systrar kommer!” sade två, som sedan arresterades och utvisades från Feng County.
I slutet av februari ingrep slutligen provinsregeringen i Jiangsu i fallet. I vad de kallade ett “slutligt uttalande” hävdades att ”Xiaohuamei” hade förts bort från sin hemstad 1998 och sålts minst tre gånger till tvångsäktenskap. Sjutton lokala tjänstemän i Feng County straffades för tjänstefel och tjänsteförsummelse. Även den lokala partichefen avsattes tillsammans med chefen för motsvarande länsstyrelsen.
DNA-tester bekräftar dock inte den officiella versionen: att ”Xiaohuameis” verkliga identitet är en flicka som kidnappats från Yunnan. På nätet sprids nu andra versioner och provinsregeringen uttalande möts av stor misstro.

Som i flera andra fall är KKP-regimens (KKP, Kinas styrande ”kommunistparti” och maktens redskap) svar att försöka lägga locket på istället för att gå till botten med problemet. För de styrande var det viktigaste att inget skulle få störa folkkongressen (”parlamentet”) och ”Kinesiska folkets politisk rådgivande konferens” som skulle äga rum i början i mars.
Att skylla på några lokala KKP-pampar och myndigheter, och bestraffa dem, är diktaturens standardförfarande för att dämpa massornas ilska. Samtidigt utdelas de hårdaste straffen mot de visselblåsare och aktivister som avslöjar skandaler och missförhållanden.
Skandalen i Feng County är bara toppen av isberget. Handel med och försäljning av kvinnor för ”giftermål” är landsomfattande och officiellt olagligt, men skulle inte kunna äga rum utan makthavarnas medgivande. Xuzhou har traditionellt sett varit en viktig knutpunkt för människohandel. 
”Nästan 6,000 kvinnor fördes bort och såldes till stadens område mellan 1985 och 1988”, rapporterade mediebolaget Caixin. Numera, trots endast sporadiska polisiära ingripanden, rapporteras fortfarande 20,000 fall av människohandel varje år i Kina.

Offren, som vanligtvis kommer från fattigare sydvästra provinser, säljs till rikare provinser med större obalans mellan könen, såsom Jiangsu, Zhejiang, Fujian, Shandong och Anhui, enligt en studie från 2005 av Zhejiang Academy of Social Science.
Föräldrar som köper en ”fru” åt sin son, vilket verkar ha skett i fallet ”Xiaohuamei”, kan räkna med skydd och stöd från de lokala myndigheterna. ”Även släktingar och vänner till poliser har köpt fruar”, säger en advokat från Shanghai till South China Morning Post.
Det har varit ett brott sedan 1997 att köpa en fru, men det finns en utbredd kritik mot att lagarna är för milda, och många lokala myndigheter är uppenbart medskyldiga till dessa brottsliga aktiviteter. 
Denna fruktansvärda handel med kvinnor kan inte bara skyllas på landsbygdens ”underutveckling”. Kinas landsbygdsbefolkning har drabbats särskilt hårt av kapitalismens återupprättande och lider hårt av att unga tvingas söka sig till städerna för att få arbete, de flesta unga kvinnor, vilket får till följd ”kvarlämnade” barn som knappt träffar sina föräldrar. 
Över 60 miljoner barn, ett av fem, i Kina räknas som ”kvarlämnade”, vilket betyder att de lever utan att träffa sin mamma, pappa eller båda föräldrarna under flera månader varje år.

Det rigida hukousystemet, en form av apartheid som juridiskt skiljer de ”två Kina” åt – rika stadsbor och fattiga bybor – är en annan orsak till problemet. I allmänhet söker unga kvinnor på landsbygden efter en make som har en hukou från staden för att kunna fly. I vissa byar är förhållandet mellan unga män och kvinnor tio mot ett.
Diktaturens svar är att attackera och förfölja feminister och kvinnors försök att organisera sig för att kämpa för sina rättigheter. KKP-regimen brutala kapitalistiska politik förstärker sexismen och förvärrar den demografiska krisen.
Människohandel är de facto legaliserad i Kina, inte bara på grund av de enorma vinster som genereras, utan också för att regeringen ser den som ett sätt att lindra den akuta obalansen mellan könen och det låga födelsetalet. Utan en grundläggande systemförändring för att avskaffa klass- och könsförtrycket och övervinna den stora skillnaden i rikedom mellan stad och landsbygd kan inte den avskyvärda människohandeln stoppas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content