av Per-Åke Westerlund//Artikel i Offensiv
I de bästa kriminalromanerna jag läste under 2023 vill ingen bo i Stockholm. Huvudpersonerna ser tillbaka på sina och släktens liv. Naturen slår tillbaka mot exploatering och våld.
År 2021 kom äntligen Åsa Larssons sjätte (och tyvärr sista?) bok om Rebecca Martinsson, Fädernas missgärningar. Jag rankar den som bland de bästa deckare som jag har läst. Inte långt efter kommer Sara Strömbergs Sly och Skred. Jag rekommenderar också gärna Kristina Ohlssons mer traditionella deckare, Skuggläge och Isbrytare, liksom Tove Alsterdals mycket varierande spänningsromaner, där den senaste heter Rotvälta.
Böckerna har flera gemensamma teman. Rebecca Martinsson flyttar hem till Kiruna; Kristina Ohlssons huvudperson, som faktiskt heter August Strindberg, ger också upp huvudstaden, i hans fall för Bohuslän; Vera Bergström i Sly och Skred bor i byn Ånn i Jämtland, och Rotvälta utspelar sig i Ådalen. Land, där alla känner alla, ställs mot stad; nyinflyttade och turism mot infödda som uppskattar naturen. Men det är också i ensliga stugor, snöoväder, vid sjöar och hav som brotten begås.
Här finns händelser och oförrätter som har förträngts och dolts, både i nutid och i tidigare generationer. En stor drivkraft bakom brott och mord är självklart pengar – från arv och stora inkomster av en växande kyrkorörelse och fjällnära fritidshus, till affärer med tyska armén under andra världskriget. Ett annat motiv är det som idag kallas ”heder”, makt inom familjer och relationer.
I böckerna finns många gamlingar. De starkaste avsnitten i Fädernas Missgärningar handlar om åldrande – hur kom livet att ta just den vägen för Rebeccas moster, morbror, en gammal boxare och grannen Sivving? I Jämtland plågas lokalredaktören Vera Bergström, 58 år, av ensamhet sedan hennes partner lämnat henne.
Samtidigt med ett slags mörker och känslor av otillräcklighet har huvudpersonerna – som är fler och mer varierade än jag kan beskriva här – extrem handlingskraft och tankeförmåga. Till rollen hör att inte sova en hel natt, hamna i ständiga konflikter och ensamma jaga vidare.
Ett ytterst sympatiskt drag i Åsa Larssons böcker är att hundar har fått stora roller, som trygghet och hjältar. Det är kriminalromaner som handlar om mer än brott och straff. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.