Av Chris Budweg // Artikel i Offensiv
Under vecka 11 demonstrerade ett 50-tal ungdomar varje dag vid riksdagen med anledning av regeringens katastrofala klimatpolitik. Regeringens klimathandlingsplan, som presenterades kort innan jul, har kritiserats från många håll för att vara otillräcklig. Naturskyddsföreningen sammanfattar hur den inte har någon konkret plan för att nå klimatmålen till 2030; utsläppen kommer istället att öka med denna plan, och allt hopp sätts på en i nuläget hypotetisk teknik om koldioxidinfångning.
Klimatförändringarna utgör en nödsituation, någonting som engagerar många unga i kampen. Under veckans demonstration motiverade detta flera av aktivisterna att utöka sin protest och sätta sig i blockad av riksdagens ingångsdörr.
– Vi är unga individer som har beslutat att sätta oss här och blockera ingångar till riksdagen. Vi har fått nog av att våra röster, de mest drabbade och forskningen blir ignorerade och att vi fortsätter rusa i fel riktning medan vi befinner oss i ett planetärt nödläge, säger Greta Thunberg i en intervju med DN.
Denna aktion av civil olydnad innebär att ett 30-tal aktivister, som inte följde de tungt beväpnade polisernas befallning, under veckan släpades bort av polis, och har delgivits misstanke om ohörsamhet mot ordningsmakt.
Klimatrörelsen har förändrats mycket på bara ett fåtal år från att vara en uttalad enfrågerörelse utan politisk färg till att idag vara tydligt präglad av systemkritik. Med skyltar som ”Climate Justice = Social Justice”, ”System Change not Climate Change” och palestinska flaggor och keffiyehs (Palestinasjalar) är detta en rörelse som ser att klimatkrisen inte kan hanteras som en separat, obunden fråga, utan är en del av kapitalismens utsugning.
– Det är inte en enda aktör som kan lösa klimatkrisen. Vi måste därför rikta oss in på systemnivå – oavsett om det är staten eller stora företag som förstör vår nutid och framtid, säger Greta Thunberg.
Däremot har varken hon eller stora delar av klimatrörelsen än så länge kallat detta system vid sitt rätta namn: ett kapitalistiskt, imperialistiskt och destruktivt system, som omöjliggör en värdig framtid för unga och framtida generationer.
Stora delar av klimatrörelsen än så länge kallat detta system vid sitt rätta namn: ett kapitalistiskt, imperialistiskt och destruktivt system.
Aktionen väckte mycket mediauppmärksamhet, vilket verkar ha varit målet. Även SD:s plattform Riks tog upp aktionen, där ett klipp visar hur riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD) går och kör över en klimatbanderoll med sin väska, samt ett annat, där Rashid Farivar (SD) som satte sig för att prata med aktivister, menar att de är ”hjärntvättade” och istället borde utbilda sig och sedan förändra samhället.
Samtidigt arbetar dock sådana som han, som har makten att förändra, med att aktivt försvåra Sveriges chanser att nå klimatmålen. Fridays for Future har uppmanat till en global klimatstrejk den 19 april. ■