Klimatförändringarna skapar extremt väder, från bränder till översvämningar. Under föregående helg gick SMHI ut med sin högsta nivå av varning för höga vattenflöden i flera delar av Sverige, samtidigt som bränder har härjat i Sydeuropa.
RAYMOND STOKKI
Klimatförändringarna påverkar vädret på många olika sätt, från extremväder till ”fastlåsning” av väder. Det är uppvärmningen som påverkar bland annat – avsmältning, avdunstning, värre stormar och störningar i jetströmmarna (luftströmmar högt upp i atmosfären).
Följden blir bland annat extremare väder med torka på vissa platser och vattnet som avdunstat landar i form av skyfall och översvämningar på andra platser. Att vädret blir låst innebär att det kan bli längre perioder av samma väder, med veckor av enbart hög värme eller enbart nederbörd.
Uppvärmningen av jorden har fortsatt med rekord av det negativa slaget. Jordens medeltemperatur har stigit över en grad sedan industrialiseringen, klimatmålen är att hålla temperaturökningen under 1,5 grader. På grund av att temperaturen har ökat snabbare vid polerna så har Sveriges medeltemperatur ökat med ungefär det dubbla.
Globalt var juni månad 2023 den varmaste juni någonsin och den 3 juli sattes rekordet för den varmaste dagen någonsin, globalt sett, men rekordet slogs redan dagen efter. Senaste rekordet var år 2016 under förra El Niño, klimatfenomenet som påverkar världens medeltemperatur. I år var det återigen dags för El Niño som brukar komma vart annat till vart sjunde år.
Förra sommaren gick forskare ut och sa att Europa, framförallt södra delarna, får vänja sig vid bränder och att det närmaste decenniet kommer att ske ökningar. Då härjade skogsbränder bland annat i Portugal, denna sommar har framförallt bränderna på Rhodos rapporterats, men förutom Grekland har även Italien och Algeriet drabbats av svåra bränder.
I våras svämmade flera av nationalälvarna i Norrbotten över till följd av snabb snösmältning och mycket regn i samband med vårfloden. Vid Torne älv dränktes byggnader och vägar fick stängas av. Nu drabbas södra Sverige av översvämningar, regnet sprids även norröver. Krisinformation gick ut i samband med att SMHI utfärdade röd varning, den högsta, för höga flöden i Västra Götalands, Värmlands, Hallands, Kronobergs och Örebro län. Även gul varning utfärdades för vattenflöden, regn och nära på skyfall i flera områden.
Nu varnas det även för brist på spannmål i Sverige på grund av för torr maj och juni och för blöt juli och augusti. Redan i början av maj visade lantmännens prognos på en miljon ton mindre produktion än under ett normalår. Dels är det sämre skördar, dels blir det svårt att skörda på grund av regnet.
Trots farligare väder och en alarmerande tydlighet om att klimatutsläppen kraftigt måste begränsas, har nyheter pekat åt andra hållet. Exempelvis har charterflyg från vissa orter slagit rekord i sommar och resebolagen flyger fortsatt till Rhodos samtidigt som bränder härjar.
En annan stor nyhet är frågan om Nato-anslutning för Sverige med en ökad militarisering, något som förutom säkerhetshotet även innebär ökade utsläpp. Samhället måste ställas om för att stoppa klimatförändringarna, för det krävs en demokratisk planering för att stoppa utsläppen. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.