av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv
Kommunalarbetareförbundet har haft kongress. Mellan den 31 maj och 3 juni hölls den 31:a kongressen i Göteborg. Förbundets drygt 500 000 medlemmar representerades av 188 ombud. Kommunal organiserar arbetare inom många olika yrken, däribland hälso- och sjukvård, äldreomsorg, räddningstjänst, transporter och kollektivtrafik.
Några frågor som diskuterades på kongressen var de så kallade hälsoscheman som många kommuner vill införa eller har infört inom äldreomsorgen, trots protester från framför allt undersköterskor runt om i landet. Det pågår sedan drygt 2 år namninsamlingar mot införandet av hälsoscheman under namnet ”Hälsoscheman – nej tack”.
Kopplad till frågan om hälsoscheman är frågan om jämställda arbetsvillkor som också diskuterades på kongressen.
De frågor som kongressen beslöt att driva i den kommande valrörelsen är:
1. Ordning och reda i välfärden. De skriver att det behövs ökad insyn och bemanningsriktlinjer som gör att resurserna används rätt.
2. Investera i välfärden, där Kommunal vill att mer pengar ska satsas för att minska underbemanningen inom vård, skola och omsorg. Man skriver att mer pengar behövs för att resurserna ska gå till fler arbetskamrater, trygga anställningar och hållbara arbetstider.
3. Avskaffa karensavdraget, ett krav för att avskaffa orättvisan i att de som arbetar inom välfärden inte kan arbeta hemifrån när de blir sjuka och därför straffas ekonomiskt.
Offensiv fick en pratstund med bussföraren Petri Myllykoski, fackligt aktiv i Kommunal avd 1, sektion 14 och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
Förekom det några diskussioner på din arbetsplats inför Kommunals kongress?
– Nej, inte direkt. Man är mest intresserad av att diskutera frågor som ligger nära, som slopandet av karensdagen. Nu har ju Kommunal beslutat att driva kravet på att den ska avskaffas och det är bra.
– En annan fråga som diskuteras är inflationen och prisökningarna. De innebär ju de facto reallönesänkningar. Vårt avtal löper ut 2023, men vi kommer att få en löneökning i september i år enligt det nu gällande 3-åriga avtalet.
Hur mycket får ni då?
– Svårt att veta exakt, men i snitt kanske 700 kronor i månaden innan skatt. Med pågående matprishöjningar, energiprisökningar och hyresökningar blir löneökningen snabbt uppäten.
Finns det andra frågor ni driver?
– Ja, vi vill att kollektivtrafiken återgår i offentlig regi, men inte bara det. Kollektivtrafiken kan inte drivas enligt principen New Public Management om den ska vara i offentlig regi. De som jobbar måste få demokratisk kontroll över hur verksamheten drivs.
Vilka frågor anser du att Kommunal borde driva framöver?
– Inför den kommande avtalsrörelsen: kampen mot inflationen. Det krävs indexreglerade löner som höjs i takt med inflationen. Reallönesänkningarna måste stoppas.
– En annan är privatiseringsfrågan. Det måste bli stopp på privatisering av välfärden. Man måste riva upp privatiseringarna och ge de anställda ökat inflytande över verksamheterna. Arbetsplatsdemokratin måste öka.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.