– Att det planeras protester är bra. Då kan vi se att demonstrationerna 18 september börjat ge resultat, säger Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö, som i sitt tal inför 6 000-7 000 demonstranter på Sergels torg denna dag hoppades att det skulle bli startskottet för hela fackföreningsrörelsen att ta upp kampen mot högerpolitiken.
– Mycket bra, säger även Hasse Nilsson, ordförande för Lärarförbundet i Spånga-Tensta, som ser positiva vibrationer av 18 september inom hela fackföreningsrörelsen.
A-kassedagar väljs ut
Längst i planeringen har Kommunal kommit. Från början av november ska veckovisa protester organiseras i Stockholm. Landet runt ska Kommunals avdelningar genomföra protester samma dag som a-kassorna har utbetalningsdag, den 22 november och den 20 december.– Protesterna ska fortsätta tills det sker en ändring av den förda politiken, säger David Samuelsson, Kommunals kommunikationschef, enligt Kommunalarbetaren.
Septemberalliansen, som samlar ett drygt 50-tal organisationer och protestgrupper, välkomnar i ett öppet brev beskeden och uppmanar LO att samla till stora massprotester i hela landet.
Enligt Kommunal är även andra LO-förbund välkomna att delta i de protester som planeras, även om ”man”, som facktidningen skriver, ”inte tänkt att det ska vara protester av den karaktär som ’18-septemberrörelsen’ genomförde just den dagen”.
Enligt pressekreteraren Odd Guteland planerar även IF Metall för ”ett antal aktiviteter med ett bra innehåll” på lokal nivå i hela landet, samtidigt som han ännu inte känner till vilken gemensam protest LO planerar.
”Visa att vi menar allvar”
Harry Rantakyrö bekräftar att IF Metall har haft en telefonkonferens med lokala ombudsmän. Om protesternas karaktär betonar han att det inte får stanna vid ”flygblad eller allsång”, liksom den s, v och LO Stockholm genomförde i Vitabergsparken.– Det måste bli något resolut som visar att vi menar allvar, säger Rantakyrö.
Har du fått några påhopp från förbundet för att du deltog den 18 september?
– Nej, då skulle det bli ett j-a liv här uppe, säger han och förvånas över hur Kommunals avdelning i Stockholm motarbetat sektionernas deltagande.
Harry Rantakyrö är heller inte rädd att säga ifrån mot Svenskt Näringslivs inbjudan till LO och PTK att samtala om konflikträtten och anställningsskyddet (LAS).
– Det är min bestämda uppfattning att man över huvud taget inte ska ge sig in i det. Börjar vi diskutera har man redan öppnat dörren.
Respons i Malmberget
Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran i Malmberget, som också talade i Stockholm den 18 september, berättar om positiva reaktioner från medlemmarna.– Vi fick en mycket bra debatt och mycket stöd på det senaste medlemsmötet, och det var roligt att redogöra för hela resan efter den stora uppslutning som det blev.
Särskilt positivt den 18 september var enligt Tomas Nilsson den stora uppslutningen av ungdomar, ”en generation som vi varit oroliga för att vi skulle tappa”.
– Nu kan vi få en dialog med de unga som kan ge många nya, duktiga fackliga företrädare.
Tomas Nilsson har svårt att förstå LO:s tvekan att agera, då regeringen med så litet mandat genomför så stora försämringar att de ”på nolltid raserar vad det tagit generationer att bygga upp”.
”Bra om LO vaknar till”
– Det är bra om LO vaknar till nu. Det är enligt min mening deras skyldighet att delta, säger han.Även Hasse Nilsson, ordförande för Lärarförbundet Spånga-Tensta, är entusiastisk över 18 september.
– Det ger positiva vibrationer i hela fackföreningsrörelsen.
Att döma av Septemberalliansens möte den 3 oktober finns ett starkt intresse i nätverket för att fortsätta kampen. På mötet antogs det öppna brevet här intill, som uppmanar LO till massprotester i hela landet, med en erbjudan från Septemberalliansen om att hjälpa till. I brevet uppmanas också LO att ompröva sitt nej till politisk strejk och att inte kompromissa om konflikträtten m m.
Arne Johansson