av Offensivs reporter
”Det känns för jäkligt, rent ut sagt”. Det är första kommentaren från en undersköterska på en privat vårdcentral som Offensiv talar med, efter att Kommunals förbundsstyrelse godkänt nytt kollektivavtal med de privata vårdarbetsgivarna. Avtalet skrevs under trots avtalsdelegationernas motstånd och trots att avtalet ger mindre än avtalet med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
”Det var så mycket väsen och vi såg fram emot att kunna strejka. Det heter att det ska löna sig med yrkesutbildning och så gällde det 60 kronor! Då skulle det ha varit bättre att kämpa för att vi få retroaktiv lön eller åtminstone denna engångssumma som de som jobbar i det offentliga fick. Just efter det här året som har varit så slitigt skulle de ju kunnat ger lite mer. Vi är verkligen besvikna. När man jobbar privat känns de som att de hellre stoppar i egen fick än att ger till personalen.”
Kommunals förbundsstyrelse har tackat ja till medlarnas bud som ger mindre i utbyte än avtalet som slöts med Sveriges kommuner och regioner. Avtalet med Almega, området E och F (vård och äldreomsorg) gäller cirka 55 000 arbetare som arbetar till exempel på privata äldreboenden eller hemtjänst och på privata vårdcentraler.
Det som är anmärkningsvärt är att förbundsstyrelsen kör över omröstningen från avtalsdelegationerna för respektive område, som båda sade nej till avtalsbudet. Som Kommunalarbetaren rapporterat röstade avtalsdelegationen för området F enhälligt emot medlarnas bud, för området E var det en majoritet som var emot. Trots detta antog förbundsstyrelsen budet utan ens att informera avtalsdelegationerna!
Detta visar i all sin tydlighet på bristerna i medlemsdemokratin, som inte enbart gäller Kommunal utan även många andra fack. Till exempel saknas medlemsinflytande med fackklubbar på arbetsplatserna mm. Det som skulle behövas är att avtal går ut på medlemsomröstning innan de undertecknas, och en förbundsstyrelse som delar sina medlemmars ekonomiska villkor. Risken finns nu att medlemmar vänder sig bort från facket. Istället behövs medlemsmöten på arbetsplatserna för att förbereda motioner till kommande årsmöten för att vända fackföreningar till att bli kämpande och demokratiska fackföreningar i medlemmars intressen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.