Kommunals avtal: En missad chans

Om medlemmarna hade mobiliserats fanns en historisk chans till uppvärdering av välfärdsyrkena i årets avtalsrörelse.

Av Jonas Brännberg // ur veckotidningen Offensiv

Kommunals avtal med Sverige Kommuner och Regioner (SKR) framställs som ett framsteg för förbundet medlemmar, framförallt med hjälp av engångsutbetalningen på 5 500 kronor. Faktum är att det fyra år långa avtalet kanske inte ens innebär ökad köpkraft (reallöneökning), och att en historisk chans till rejäla lönelyft slösats bort. Samtidigt har ledningen skänkt bort konflikträtten under fyra år – i en period när den behövs mer än någonsin. Det enda rätta i den här situationen är att medlemmarna får rösta om avtalet.

Avtalet ger inga retroaktiva löneökningar från när avtalet gick ut i mars, men istället en engångsutbetalning på 5 500 kronor (före skatt) till alla arbetare inom avtalsområdet. För det kommande åren är det generella löneökningarna 5,4 procent, enligt ”märket” (som sattes av industriavtalet förr veckan), med 2 procent 2021, 2 procent 2022 och 1,4 procent 2022. Dom räknar att detta skulle ge i snitt 520 kronor första året, 530 kronor andra och 380 kronor tredje för en lön på 26 000 kronor. För 2023 finns inga siffror, istället ska ”utrymmet fastställas av centrala parter” vilket innebär att Kommunal tvingas förhandla under fredsplikt, något som kan visa sig bli katastrofalt.

Utöver de allmänna löneökningar får yrkesutbildade (med gymnasiekompetens inom sitt yrke) ytterligare 0,6 procent per år (motsvarande ca 150 kronor per månad).

Detta är långt under de minst 783 kronor i ett ettårsavtal som LO enats om i LO-samordningen hösten 2019. Faktum är avtalet riskerar att ge reallönesänkningar. De senaste tre åren har prisökningar i samhället (inflationen) legat mellan 1,8 och 2 procent, alltså något högre än de allmänna löneökningarna i avtalet. Under 2020 har inflationen fallit tillbaka men med nya enorma statliga penningregn över banker och storföretag finns risk att inflationen kommer tillbaka och äter upp löneökningarna.

I årets avtalsrörelse fanns en historisk chans att verkligen nå rejäla förbättringar i löner och arbetsvillkor. Vårens coronakaos i välfärden visade hur viktiga Kommunals arbetsgrupper är och avslöjade hur dåliga arbetsvillkoren är.

En av nyckelfrågorna inför avtalsrörelsen var Kommunals krav att skapa tryggare anställningar. Där innebär avtalet ingen större skillnad. Den som har en visstidsanställning eller ett vikariat ska erbjudas en tillsvidareanställning efter 18 månader istället för dagens 24 månader.

För nattpersonal finns dock en förbättring. Heltidsmåttet (hur många timmars arbete som ger heltidslön) sänks från 36,20 timmar per vecka till 34,20 timmar. Arbetare ska också kompenseras med fler semesterdagar och mer pengar om färre än 19 semesterdagar förläggs under perioden juni till augusti.

I årets avtalsrörelse fanns en historisk chans att verkligen nå rejäla förbättringar i löner och arbetsvillkor. Vårens coronakaos i välfärden visade hur viktiga Kommunals arbetsgrupper är och avslöjade hur dåliga arbetsvillkoren är. Samtidigt har staten tvingats öppna börsen med mer pengar till välfärden (även om det mesta gått till banker och storföretag). Utöver detta har kampviljan varit hög bland medlemmarna, som med rätta insett att nu finns chansen.

Istället för att ta den chansen har ledningen nu låst upp medlemmar i ett jättelångt avtal som innebar att Kommunal till stor del bakbinds av avtalets fredsplikt i fyra år från att ta strid för medlemmarnas rättigheter. De närmaste åren kommer med all sannolikhet bli stormiga med både kapitalistisk ekonomisk kris och allt mer aggressiva reaktionära högerkrafter. I en sådan period kommer all den facklig styrka som finns att behövas för att försvara medlemmarnas rättigheter.

Rättvisepartiet Socialisterna / Offensiv säger

  • Nej till låga löneökningar. Ettårigt avtal istället för jättelångt avtal
  • Ta strid för verklig uppvärdering av välfärdsyrkena, gällande löner, arbetstider, arbetsrätt, anställningsformer och personaltäthet.
  • För facklig demokrati och kämpande fack. Medlemmarna ska genom medlemsomröstning avgöra om avtalet ska skrivas under eller inte!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!