Mellan 300 000 och 400 000 har dött de senaste tre åren. Två och en halv miljoner lever som internflyktingar och 100 000-tals har flytt till grannlandet Tchad.
Det pågår en terror mot civilbefolkningen, ett folkmord och etniska rensningar i Darfurprovinsen med regeringens aktiva stöd. Regeringen försöker medvetet underblåsa motsättningar mellan olika etniska grupper och stammar.
Den fruktansvärda katastrofen i Sudan ses från olika håll. Förutom att den brutala islamiska diktaturen är en av världens värsta, pågår klanstrider där blodshämnd, stympning, våldtäkter, kidnappningar och svält fungerar som vapen.
Men regimen hade aldrig kunnat behålla det grepp den har om det inte hade varit för oljepengarna. Det är med hjälp av oljan som regeringen kunnat bygga upp sin militärapparat, finansiera sina krig och olika miliser som exempelvis janjawidmilisen.
I Darfur har janjawidmilisen under skydd av regeringens soldater kunnat utföra en rad avskyvärda handlingar.
Krisen i Darfur riskerar att leda till ett krig mellan Sudan och grannlandet Tchad. Under de senaste veckorna har allt fler människor dödats i strider vid gränsen mellan dessa två länder.
Krig för olja
Det var regimens egna miliser som såg till att etniskt rensa södern för att ge plats åt de utländska oljebolagen och nu är det blodspengarna från oljeexporten som betalar krigen.Med tanke på den alarmerande situationen i Sudan kan man tycka att det vore en självklarhet för sudanesiska flyktingar att få asyl i Sverige. Men så är inte fallet. Medan FN:s flyktingkommissariat bestämt avråder från att utvisa flyktingar till Sudan, så har 80 procent av de som sökt asyl fått avslag. Migrationsverket använder sig av flera år gamla rapporter när de beslutar om utvisningar.
Samtidigt är tystnaden från Sveriges regering och utrikesminister Carl Bildt talande.
Den tystnaden säger att Bildts egna privata ekonomiska intressen gör att han inte uttalar sig om det krigshärjade Sudan. Bildt gör sig nämligen en förmögenhet på exploatering av naturtillgångarna i krigsområdet.
Blodspengar
Den svenske utrikesministern har genom sitt aktieinnehav i Lundin Petroleum egna intressen att försvara. När Bildt blev utrikesminister lämnade han sin styrelsepost i bolaget men behöll sina 6 000 aktier i Lundin Petroleum. Bildts aktieinnehav värderas till 2,8 miljoner kronor (Privata Affärer 19 oktober), en summa han hoppas ska växa genom bland annat oljeutvinningen i Sudan.Det är väl ingen som nu tror att Bildt kommer att höja rösten mot den katastrofala situationen. Utrikesministern har höga förväntningar på projektet i Sudan som han och bolaget hoppas ska resultera i 500-1 000 miljoner fat.
Lundins vd, Ashley Happenstall, säger att: ”Sudan är allra viktigast för oss”. Men hon menar så klart inte de människoliv som hotas, utan ren och skär vinst.
Afrikanska Unionen (AU) har en styrka på 7 000 man i området som inte lyckas stävja våldet. AU vill nu att FN ska ta över ansvaret och säkerhetsrådet beslutade att skicka en FN-styrka med 22 500 man om Sudans regim går med på det, vilket den inte gjort.
Men oavsett om FN får klartecken från regeringen eller inte så kommer man inte att kunna leverera någon lösning.
Vapen istället för mat
Medan ett folkmord äger rum tiger högerregeringen för att inte gå emot de stora oljebolagen som i sin tur genom sina aktiviteter ger ett aktivt stöd till den sudanesiska diktaturen som med oljepengar kan köpa vapen och allierade. 70 procent av oljepengarna läggs på militära utgifter.Utrikesministerns tystnad visar tydligt hans lojalitet till kapitalet.
Kristofer Lundberg