Trots att Bush till sist fick igenom historiens hittills största nödhjälpspaket till spekulanterna och trots
tidigare börsfall inleddes veckan med en ny dramatisk ”nattsvart måndag”.
I många fall var det fråga om historiska börsfall. I Sverige föll börsen med drygt 7 procent. Det största raset under en dag sedan terrorattackerna mot USA 2001.
Börsen i London skakades av det största raset på 20 år och Wall Street föll tillbaka till början av 1990-talet.
Den globala börspaniken återspeglar att kapitalisterna inte längre tror att Bush nödhjälpspaket – historiens största – ger and-rum. Börsfallen förvärras också av den snabbt fördjupade bankkrisen och av att penningmarknaden har frusit inne.
Istiden på penningmarknaden jämte att bankerna vägrar att låna ut till varandra förebådar nya bankkollapser och en fördjupad finanskris.
Samtidigt står det nu klart att många länder i Europa och USA redan är i recession (lågkonjunktur) och att pessimismen breder ut sig i Asien.
Regeringarna med Bushjuntan i spetsen ger ständigt nya löften om att rädda bankerna, men inga löften ges om att rädda arbetarfamiljernas ekonomier. Inga löften ges om sänkta boräntor, omförhandlingar av lån eller uppskov för dem som fastnat i skuldfällan. Inte heller hörs ett ord om kompensation för att pensionspengarna försvinner med börsfallet.
De mångmiljardbelopp som regeringarna idag använder för att köpa ut spekulanter och banker i nöd blir snart argument för nya nedskärningar och attacker. Kapitalistisk krispolitik betyder stigande levnadskostnader, nya nedskärningar och högre arbetslöshet. I USA försvann 159 000 jobb enbart i september.
Men var finns löften om att rädda jobben, utbildning eller högre arbetslöshetsersättning?
Regeringarna förstatligar förlusterna för att ge dem som skapat krisen en chans att fortsätta sin profitjakt.
Vad som krävs är en kamp för att avskaffa kapitalismen – för socialism. Banker, finansinstitut måste förstatligas under arbetarnas kontroll och styre för att göra det möjligt att planera ekonomin i enlighet med människors behov och för miljön.