av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Trots krisstöd från staten under pandemin fortsatte storbolagen att dela ut pengar till aktieägarna. De tio storbolag som fått mest i korttidsstöd, totalt 5,5 miljarder kronor, har delat ut närmare 32 miljarder kronor till aktieägarna, skriver Dagens Nyheter den 22 oktober.
Dagen efter konstaterar SVT Nyheter att de tre företag som har tagit emot störst permitteringsstöd under pandemin gjorde en sammanlagd vinst på 43 miljarder kronor. Enligt lagen skulle stöden bara gå till företag med ”allvarliga ekonomiska svårigheter”, men så var det inte.
Statens mångmiljardstöd fyllde på börsbolagens kassor som nu töms för att berika aktieägarna.
Många, men långt ifrån alla, börsbolag lät bli att dela ut några pengar till sina aktieägare under 2020. Istället lades pengarna på hög i förberedelse för ett rejält guldregn över aktieägarna i år i form av ordinarie och extra utdelning samt återköp av aktier.
I år har exempelvis Volvo AB, som fått mest krisstöd av alla, hela 1,3 miljarder kronor, slagit svenskt rekord i aktieutdelning – aktieägarna får i år dela på nästan 50 miljarder kronor, vilket är en summa som är betydligt större än Region Skånes budget 2022.
Sandvik, som fick hundratals miljoner i krisstöd från inte bara den svenska staten utan även andra länder, håller på att pytsa ut mer än 8 miljarder kronor till sina aktieägare i år.
Krisstöd smörjde vinster och börskurser – särskilt exportföretagen redovisade gigantiska vinster under 2020.
”När det gäller börsjättarna har regeringen lyckats med vad man skulle kunna kalla omvänd träffsäkerhet: det blev nästan bara bidrag till bolag med miljardvinster” (SVT den 23 oktober).
I våras uppskattades att Stockholmsbörsens aktieägare skulle få omkring 246 miljarder kronor i utdelning i år. Den siffran har med all säkerhet blivit ännu större nu med tanke på att flera börsbolag har beslutat om extra utdelningar och det står klart att de fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – delar ut sammanlagt 102 miljarder kronor i år.
Storbankerna svämmar över av pengar och därför blir det extra utdelningsfest i höst, men kunderna som betalar kalaset kläms åt ytterligare.
Storbankernas ägare får i år en summa som är större än vad det skulle kosta att påbörja en grön och rättvis omställning, vilken beräknas kräva omkring 100 miljarder kronor per år i offentliga satsningar. Att exempelvis införa nolltaxa och samtidigt bygga ut kollektivtrafiken skulle kosta mycket mindre än så.
Pengar finns i fel fickor som måste tömmas för att finansiera en nödvändig totalrenovering av landet. Därför: förstatliga storbolag och banker – för en demokratisk planerad ekonomi.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.