av Jonatan Hellstrand // Krönika i Offensiv
På varje tågfönster på tunnelbanan och i pendeltågen i Stockholm annonserar Proethos Fond om sin ”klimatkapitalism”. Det är konstigt att en klimatfokuserad organisation inte tänker på hur mycket papper de använder. Det är ironiskt hur många träd som troligtvis blev offrade för reklamen som inte kommer att hamna i pappersåtervinningen.
De beskriver sig själva som ”en svensk, mörkgrön värdepappersfond”. Ordet ”mörkgrön” betyder i detta sammanhang förmögenhet och konservatism. Denna definition är i stark kontrast med det vi alla tänker på när vi hör grön. Vi ser grön som en färg kopplad till naturen, och oftast används den för att visa att något är veganskt eller ekologiskt.
De konservativa har länge försökt att ignorera klimatkrisen och dess destruktiva effekter på vår miljö. Det är lätt att se varför de är mörkgröna istället för gröna. De vill se ut som de är gröna, medan de egentligen vill tjäna en massa pengar på att inte göra särskilt mycket för klimatet.
Klimatkapitalism är helt klart en reaktion på klimatkampen som pågår just nu och den antikapitalism som oftast präglar den. Deras fond investerar i ”förnybar energi, energieffektiviseringar, hållbara transporter och hållbar livsstil”. Alla de här fyra har lyfts fram som lösningar för att minska utsläpp om och om igen.
Dessa krav lägger ansvaret i händerna på arbetarklassen. Det är vi som måste investera i vår framtid och hålla oss själva tillbaka. Allt medan pengarna som behövs för att göra de ändringarna spenderas på lyx av överklassen.
Såklart är kampen för att stoppa klimatförändringarna och minska våra utsläpp en viktig kamp. Jag skulle nog inte få en stark reaktion på det här om det inte var en viktig fråga i alla våra liv. Det finns otroligt många sätt att direkt donera till organisationer som jobbar för att rädda vår planet på en mängd olika sätt. Det är alltid viktigt att då se till att använda källkritik och inte bli lurad av dessa ”klimatkapitalister”.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.