av Offensiv
Söndagen den 10 juli arrangerade det socialistiska konstkollektivet BadArt den årliga kulturfestivalen till minne av Walter Medina på Cyklopen i Stockholm. Festivalen grundades av fotografen och filmaren Natalia Medina till minne av hennes farbror Walter Medina som mördades av polisen i diktaturens Uruguay 1973 när han var 16 år gammal.
Walter var konstnär, poet och politiskt aktiv. Han mördades medan han skrev orden ”Consulta Popular” (folkomröstning) på en mur. Han hann inte skriva färdigt budskapet. Festivalen ger det konstnärliga uttrycket en plats i kampen och ger kampen en röst genom konsten.
I år var temat antimilitarism och Kultur Mot Krig. Arrangören BadArt Sverige skriver att:
”I en tid då Sveriges regering helt odemokratiskt ansöker om att gå med i krigsalliansen Nato, och där Rysslands invasionskrig i Ukraina nu har pågått i nästan fyra månader, är det viktigare än någonsin att stå upp emot krig och imperialism. Det behövs ett organiserat och internationellt motstånd, och där kan konst och kultur spela en viktig roll i att agitera, mobilisera och höja medvetenheten!”
Festivalen inleddes med ett starkt tal av Natalia Medina inklusive en av Walter Medinas dikter översatt till svenska. Detta följdes av flera låtar framförda av musikern Carlos Olivares på gitarr och det mindre instrumentet guitarlele (så kallad minigitarr) inklusive publikfavoriten ”Bella Ciao”.
Programmet bestod av musik, poesi och konst i olika former inklusive målningar av Freddy Soto, Claudia Monti, Vilgot Karlsson, Adriana Jardim Mayr, Walfrido Valera samt Nathalie Chamarro Sharma, tryckkonst och serigrafi av Danny Reveco, en hängande skulptur av Fernanda Melgarejo och en workshop i textilkonst med Sarai Alvarez Riveros.
Se bilderna på en del av konstutställningen här på BadArt Sveriges Facebook-sida som innehåller ett album med bilder från evenemanget.
Skådespelaren Kemal Görgü framförde en kraftfull kurdisk sång med tillhörande monolog till hyllning av Walter Medina och andra konstnärer och frihetskämpar, och fördömde Nato och den turkiska regimen.
Det avslutande musikuppträdandet stod musikern och låtskrivaren Jan Hammarlund för, med många politiska och känslostarka låtar om bland annat militarism, Franz Schubert, den lilla orten Täfteå samt hans hitlåt ”Jag vill leva i Europa”.
Eftersom Walter Medina aldrig hann skriva färdigt ”Consulta Popular” avslutas alltid festivalen med att deltagarna hjälps åt att måla de två orden tillsammans. Årets målning var extra färgstark, och deltagare i alla åldrar bidrog till att färdigställa den.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.