av Robert Bielecki
En enkätundersökning av SVT:s Kulturnyheterna visar att kommunernas budgetar de senaste 20 åren kraftigt har minskat finansieringen till kulturverksamheter.
Anledningen är den nyliberala kurs som Sverige har stakat in på sedan 1980-talet och som lett till massiva ”besparingar” på alla områden. Kultursektorn drabbas dock extra hårt eftersom den anses vara en ”frivillig verksamhet”. Inte så viktigt med mat för själen, med andra ord.
Undersökningen visar att kommunernas andel till kulturen låg på 2,38 procent av deras totala budget i snitt, medan den år 2019 hade minskat till 1,65 procent. 9 av 10 kommuner har minskat kulturbudgeten.
– Kortsiktigt märks det ju för medborgarna kanske genom sämre öppettider på bibliotek, ett sämre kulturutbud att ta del av, och längre köer till Kulturskolan. Men sedan har vi ju ett längre perspektiv där det kan få mer dramatiska konsekvenser som en stagnerad konstnärlig innovation och på sikt ett demokratiunderskott. Om människor inte har möjlighet att ta del av kultur och skapa kultur i sina nära miljöer hämmas ju det offentliga samtalet, livsmiljöerna blir fattigare och det tror jag kan leda till en tystnad och att människans röst blir svagare, säger Västerbottens-Kurirens kulturredaktör Sara Meidell till Kulturnyheterna den 17 april.
Det är inte bara budgeten till olika kulturverksamheter som högerpolitiken attackerar. Att utradera kultur- och fritidsaktiviteter i särskilt förorterna har nästan blivit norm när nya nedskärningar ska klubbas igenom.
I Jordbro i Haninge kommun utanför Stockholm ska exempelvis kulturhuset rivas efter sommaren. Ett tjugotal föreningar kastas ut på bar backe i en stadsdel utan andra offentliga mötesrum. Bara ett fåtal har fått löfte om ersättningslokaler, men inte när eller var. Ska Jordbros bibliotek finnas i en källarlokal? Ingen vet. Där dagens kulturhus står ska istället bostadsrätter byggas.
Kultur- och fritidsaktiviteter är en enormt viktig del av välfärdssfären, inte minst i områden där otrygghetskänslan upplevs som större än i andra områden. Alla verksamheter ger ett liv och en rörelse som skapar trygghet och gemenskap. Dans, musik, konst, bibliotek och möten med varandra är avgörande.
Istället skapar den aggressiva nyliberalismen ökad splittring mellan förort och stad, mellan stad och glesbygd. Istället för trångboddhet, fattigdom och en utradering av välfärden – som skapar en grogrund för kriminalitet och utanförskap – behövs det en massiv kamp för omfördelning av resurserna i samhället. Låt de som utsuger oss alla och skapar kriser för vanligt folk betala – banker, storföretag och de superrika.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.