På konferensen Marx 2022 på ABF-huset i Stockholm i helgen fanns ett seminarium med temat: Hur tar vi hyreskampen vidare?
ELIN GAUFFIN
Hannes Rolf startade med en överblick över hyreskampens historia i Sverige. En sak som konstaterades är att hyreskampen inte bara organiserar hyresgästerna, utan också är en faktor i att omgestalta samhället.
Åse Rickard gav många exempel på bostadshajarnas renovräkningar och motståndet från främst Alla ska kunna bo kvar, som har funnits ända sedan 2013.
En aspekt som hon inte belyst tidigare är att pensionsfonderna spelat en viktig roll i denna undanträngningsprocess. AP-fonden har till exempel investerat 23 miljarder kronor i Rikshem, något som blev möjligt med marknadsanpassningen i Allbolagen 2011.
Strax efter värvade Rikshem en ny VD direkt från Akelius, som var de första med renovräkningar. Åses egen lägenhet skulle gå från en hyra på 8 000 till 12 000 kronor i och med renoveringen, men hyresgästerna började organisera sig i Gränby som på många andra platser.
Den senaste lokalorganiseringen i Uppsala är kampen mot flyttvräkningar. När hyresgäster flyttar kan de få en räkning på bisarra belopp, som till exempel 50 000 kronor. Bolagen tar betalt för till exempel flottfläckar som fanns där innan hyresgästen flyttade in.
Allt Åt Alla informerar hyresgäster om att företagen försöker chansa och att de måste bestrida räkningen. De hjälper dem med att ta frågan till hyresnämnden, där hyresgästen har mycket goda chanser i dessa fall.
Mahasti Hashemieh berättade om sin långa kamp från lokalt engagemang i det egna boendet till alla uppdrag inom Hyresgästföreningen, såsom ledamot i den lilla förhandlingsdelegationen Poseidon, ordförandeskapet i Alla ska kunna bo kvar och samordningsgruppen för Nej till marknadshyra.
När man hörde henne prata slogs man av den stora rikedomen av kunskap och engagemang och hur bisarrt det är att Hyresgästföreningen Region Väst har valt att utesluta henne och kompanjonen Britta Brus, utan att ens lägga fram verkliga skäl till uteslutningarna.
Överhuvudtaget var det ganska mycket diskussion kring Hyresgästföreningen på mötet, där flera talare betonade vikten av kamp och organisering utanför Hyresgästföreningen.
Vid renoveringarna har Hyresgästföreningen alltför många gånger gått över huvudet på hyresgästerna och slutit avtal med fastighetsägarna utan hyresgästernas vetskap eller samtycke. Man har inte prövat att resa motstånd –vilket alltid ger åtminstone viss framgång.
Ilhan Kellecioglu från Ort till Ort presenterade också sitt gedigna material. Varje vecka ordnar de gårdsfikor och samlar in hyresgästernas klagomål samt hjälper dem att ta renoveringsfrågor till hyresnämnden.
De har hjälpt hundratals människor. Genom protester, blockader, mediaarbete med bland annat SVT:s Uppdrag granskning och Nyhetsbyrån Järva (som nu är hotad), forskningsrapporter med mera har frågan om att Victoriahem måste återkommunaliseras blivit så stor att detta nu står på agendan för det nya rödgröna styret i Stockholms stad. S, V och MP säger sig vara redo att köpa tillbaka bostadsbeståndet i Husby.
Lägenheterna måste vara till salu först, men ryktet gör gällande att Vonovia förbereder försäljning till våren.
Mahasti delade ut Nej till Marknadshyras upprop mot fastighetsägarnas chockerande krav på hyreshöjningar på 9-10 procent samt bjöd in till stormötet den 14 november. Vill du ha zoomlänken till detta möte så mejla till nejtillmarknadshyra@gmail.com ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.