av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv
Ekoredaktionen rapporterade den 12 juni om personalbrist på landets förlossningsavdelningar på ca 80 procent. Kvinnor kan behöva åka till en annan region för att föda.
I en del regioner är avstånden långa även inom den egna regionen. I region Västerbotten har blivande mammor från Tärnaby nu 23 mil till närmaste BB, i Lycksele. Bor man i Grövelsjön i Dalarna har man 27 mil till närmaste BB, i Falun. I Lycksele har man nu på grund av uppsägningar och sjukskrivningar akut personalbrist.
I slutet av maj rapporterades att BB i Lycksele skulle stänga tre veckor i sommar. Blivande mammor hänvisas istället till Umeå eller Skellefteå. För en mamma från Tärnaby innebär det en resa på 35 mil i stället för 23.
I början av juni meddelades att BB-personalen i Lycksele hade arbetat fram ett bemanningsschema som skulle rädda BB under sommaren. Senare uppdagades det att schemat inte uppfyller arbetstidslagstiftningens krav. I skrivande stund är det oklart vad som händer med BB i Lycksele i sommar.
Turerna i Lycksele sätter fingret på situationen inom den svenska förlossningsvården. Förlossningar kan inte planeras in, personal måste finnas på plats dygnet runt. Det är långt att åka 27 mil för att föda, än längre är naturligtvis 35 mil.
Det stora problemet är bemanning, inte bara i semestertider. Det problemet gäller all vård och hänger ihop med de nedskärningar som har genomförts de senaste årtiondena. Bemanningen har skurits ned till ett minimum. Då kan det bli problem vid sjukdomsutbrott eller i semestertider.
En optimal bemanning ska vara av det slaget att den klarar toppar av olika slag utan att verksamheten påverkas i någon större grad. Då stannar också personalen i yrket. Ska vi komma till rätta med de problem vi har inom svensk sjukvård måste vi sluta skära ned och börja satsa istället.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.