av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv
Regeringen är bra på att delegera. Man ger ämbetsverken uppdrag att lösa ett problem, hur de gör det är deras problem och har inget med regeringen att göra. Försäkringskassan är ett exempel. Regeringen vill minska antalet långtidssjukskrivna och säger till Försäkringskassan att fixa det.
Det är inget fel på ambitionen att minska antalet långtidssjukskrivna. Frågan är hur. Nyligen läcktes ett styrdokument hos Försäkringskassan som innebär att handläggarna ska kräva att de nödvändiga läkarintygen ska innehålla undersökningsfynd, tester eller observationer som visar att arbetsförmågan är nedsatt vid smärta, utmattning och depression.
I flera kammarrättsdomar konstateras att undersökningsfynd inte ska krävas för att bevilja sjukpenning vid de här diagnoserna.
Läkarna reagerar. Att skriva och komplettera sjukintyg tar mycket tid som kan användas på bättre sätt. Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbund, säger till Dagens Medicin den 24 juni att det är uppseendeväckande att Försäkringskassan gör en annan bedömning än vad domstolarna säger ska gälla.
På Försäkringskassan sitter en handläggare med ett papper, inte den person det gäller. Då är det lättare att fatta obekväma beslut. Denne fiktive handläggare kanske också har fått höra att hen inte får vara alltför generös med bifall.
Långtidssjukskrivningar kostar pengar och drar ner regeringens anseende. Regeringen har lovat att minska antalet långtidssjukskrivningar och det är Försäkringskassans uppgift att se till att det blir så.
Det finns två sätt att minska antalet långtidssjukskrivna. Ett är att med piska få personer tillbaka till jobbet vare sig de klarar det eller ej. Ett annat sätt är att ge folk den tid de behöver, den rehabilitering de behöver och det stöd de behöver för att klara av jobbet igen, alternativt få omskolning till ett jobb man klarar.
Den sista metoden tar längre tid och blir dyrare på kort sikt. Hälsa kan dock inte räknas i pengar. Försäkringskassans uppgift måste vara att rehabilitera människor, inte att göra dem sjukare. Sparkraven på Försäkringskassan är inte till för att rehabilitera människor. Nedskärningspolitiken inom arbetslivet och på Försäkringskassan måste få ett slut.
Regeringen kommer billigt undan. Den beordrar Försäkringskassan att minska antalet långtidssjukskrivna. Man gör det och regeringen kan peka på de positiva siffrorna.
När någon klagar och pekar på det orimliga i dagens system är det lätt att skylla på Försäkringskassan och enskilda handläggare. Regeringen går fri. Ett bra system – för regeringen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.