av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv
Det är inga nyheter att män tjänar mer än kvinnor, inte heller att tjänstemän tjänar mer än arbetare. Därför är det logiskt att en manlig tjänsteman tjänar mer än en LO-kvinna.
En kvinnlig tjänsteman tjänar ungefär lika mycket som en manlig arbetare. Eftersom pensionen baseras på livsinkomst blir den lägre om du har haft en låg lön. Har du dessutom vid något tillfälle jobbat deltid, tagit ut föräldraledigt eller varit sjukskriven en längre tid sänks pensionen ytterligare.
Vilka är det då som jobbar mest deltid och tar ut mest föräldraledigt? Jo, det är kvinnor, speciellt kvinnor i tunga arbeten som känner att de måste gå ner på deltid för att orka. Det är LO-kvinnor. Hälften av LO-kvinnorna arbetar deltid.
Därför kan LO:s rapport Sveriges jämställdhetsbarometer inte komma som en överraskning. Där fastslås att en man i ett tjänstemannayrke får ut dubbelt så mycket som en kvinna i ett arbetaryrke, 33 200 kronor respektive 16 100 kronor.
Pensionerna är en återspegling av arbetslivet och dess förhållanden. Många kvinnor tvingas jobba deltid eftersom det inte finns heltid. Dessutom har 25 procent av arbetarkvinnorna en visstidsanställning, en anställningsform som ökar pressen på den anställde och därmed ökar risken för ohälsa.
Bara drygt fyra av tio arbetarkvinnor har fast heltidsanställning. Många kvinnor har dessutom sådana arbetsvillkor att de inte orkar arbeta till pensionsåldern. Till detta måste vi lägga det faktum att dagens pensionärer började arbeta på 1970-talet eller tidigare. Då var barnomsorgen inte lika utbyggd som nu, och många män tog inte ut föräldraledighet. Det blev kvinnorna som fick dra det tunga lasset och det återspeglas i dagens pensioner.
Många av de som har visstidsanställning arbetar inom vård- och omsorgsyrken. Det är mest kvinnor som jobbar inom de yrkena. Visstidsanställningarna har ökat i takt med ökade nedskärningar.
LO konstaterar att pensionerna är ojämställda, ojämlika och låga, något som beror på ett ojämställt och ojämlikt arbetsliv samt på att pensionssystemet är underfinansierat. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommenterar rapporten:
– Vi kan aldrig acceptera att medlemmar som har slitit ett arbetsliv ska bli fattigpensionärer på ålderns höst. Därför tar vi fajten med arbetsgivarna om både lön och pension i årets avtalsrörelse. Dessutom vill vi att staten ska ge mer pengar till den allmänna pensionen.
Det är nu upp till bevis för LO att ta fajten med arbetsgivarna om lön och pension, samt att försöka förmå staten att ge mer pengar till den allmänna pensionen. Man behöver också ta fajten mot nedskärningar inom vård och omsorg så att de som jobbar där orkar ett helt yrkesliv.
LO: se till att den här fajten inte stannar på papperet, utan blir en riktig fajt för jämställda löner och arbetsvillkor samt för mer pengar till den allmänna pensionen. Efter ett helt yrkesliv ska man kunna leva på sin pension.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.