Samordningsgruppen Hela kommunen ska leva och lära lämnade onsdag 22 juni över 8 046 namnunderskrifter för en folkomröstning om Framtidens skola’ – Luleå kommuns plan för att lägga om skola och förskola till stordrift genom att bland annat lägga ned sju skolor och sju förskolor.
Det innebär att en folkomröstning är på god väg. Ändå väljer Socialdemokraterna att tvinga igenom den första nedläggningen, av Svartöstadsskolan, i stor hast.
De 8 046 personerna begär att få rösta om att stoppa genomförandet av Framtidens skola och istället ta fram en ny utvecklingsplan för skola och förskola med barnens behov i centrum, vägledd av föräldrarnas, barnens och skolpersonalens åsikter.
Enligt Kommunallagen kan ett folkinitiativ med minst tio procent av en kommuns röstberättigade invånare begära en kommunal folkomröstning. I Luleås fall betyder det cirka 6 000 personer. Underskrifterna för ett folkinitiativ måste samlas in inom en tidsrymd av sex månader. Samordningsgruppen började insamlingen den 19 mars, och har alltså bara behövt halva tiden, tre månader, för att med god marginal nå målet. 8 046 är betydligt mer än antalet röster som kommunfullmäktiges andra största parti, Moderaterna, fick i valet 2014.
Om en tredjedel av kommunfullmäktiges ledamöter röstar för en folkomröstning måste den hållas. Det är upp till kommunfullmäktige att i samråd med initiativtagarna formulera exakt hur röstfrågan ska ställas. Samordningsgruppen har varit mycket tydlig på sina listor:
”Vi som undertecknar denna namninsamling/ folkinitiativ säger nej till genomförandet av Framtidens skola i alla dess former och vill istället att en ny utvecklingsplan utan stordriftsprincip för skola och förskola tas fram, där barnens behov står i centrum och där föräldrars, barns och skolpersonals åsikter blir vägledande.”
Kommunsekreterare Henrik Berg, som tog emot listorna, me- nade att det borde vara en snabb och enkel affär att verifiera underskrifterna och förbereda ett ärende för kommunfullmäktige. Hur de styrande politikerna ställer sig i den frågan är emellertid inte lika enkelt.
Socialdemokraterna har egen majoritet i Luleå, och fick stöd av Moderaterna och det lilla Landsbygdspartiet i beslutet om Framtidens skola. De sitter alltså teoretiskt på möjligheten att stoppa en folkomröstning. Att gå emot en så stark folklig opinion för att utöva den demokratiska rättighet som en folkomröstning innebär är dock en annan sak än att rösta med majoriteten i sakfrågan. M har redan deklarerat att de kommer att bifalla en folkomröstning i ”någon form”. S verkar frustrerat resignerade inför folkomröstningen som ett faktum.
Om trycket underifrån hålls uppe är alltså troligt att en folkomröstning i frågan kommer att hållas, och det inom ett år (att döma av tidsramen för genomförandet av tidigare folk- initiativ runt om i landet).