Luleå: Debatt om sexistisk väggmålning

2013-01-31 16:06:17




På senare tid har kvinnokampsfrågan uppmärksammats mycket i media, bland annat på grund av våldtäkten i Indien och Instagramkontot i Göteborg. Därför är det viktigt att ta kamp mot all sexism, oavsett vilken form den antar.

I Luleå har det under de senaste veckorna varit ett flertal diskussioner på olika sociala medier och även i tidningarna, angående en bild som målats upp mellan pojkarnas och flickornas toalett på Tunaskolan i stadsdelen Notviken i Luleå.
Bilden, som föreställer en pojke som tittar över kanten på ­toalettbåset medan flickan är där inne, har väckt heta känslor bland några elever på skolan – och det med all rätt.

På Tunaskolan finns elever ända från fjärde klass upp till nionde och med åldrar varierande från 10 till 16 år. Bilden har suttit uppe på väggen sedan våren 2012 och det var först flera månader senare som ett par elever  framförde sina åsikter på facebook. I och med det startades debatten.

När man läser
kommentarerna kring debatten är det många som försvarar bilden och menar att den är humoristisk och att barnen inte tar upp budskap utan bara ser det som en rolig bild, inget mer. Men en tioåring tar in mycket om vad som är rätt och fel när de ser hur andra reagerar. Om folk då skrattar eller dylikt  ger det en ”ok”-stämpel och det hela ses som något normalt och roligt, vilket ger en grovt felaktig bild för en tioåring.
Det spär bara på den sociala bilden av hur pojkar och flickor ska bete sig, som vi får lära oss från våra ­första år. Killar ska vara busiga, inte visa känslor öppet och får göra fel i en mycket större utsträckning än flickor.
– Det här är ren och skär sexism, sa Astrid Johansson, som går i åtton­de klass på skolan, till Norrbottens-Kuriren den 23 januari 2013.
Bilden objektifierar kvinnan och förvandlar sexismen till någonting roligt och skämtsamt vilket gör det mer accepterat. Astrid fortsätter:
– Om en tjej kollat på en kille hade den inte suttit på väggen, för då hade ingen tyckt att det varit kul.
Den observationen stämmer. I dagens patriarkala samhälle är ­sexistisk humor accepterad, så länge den drabbar kvinnan.

Man får aldrig låta sexismen rättfärdigas eller få utrymme i någon form, även om det är humoristiskt menat. Det är på samma sätt som att man aldrig får låta nazism, rasism, homofobi eller någon annan kränkande handling få gå obemärkt ­förbi. Därför är det skrämmande att varken rektor eller någon annan vuxen på skolan reagerade på eller uppmärksammade bilden utan istället godkände den och lät den vara kvar och att det i slutändan var en elev som tvingades agera. Inte ens nu (i skrivande stund), trots stora diskussioner och mediauppmärksamhet, är ­bilden övermålad.
Liza Ekersund
Marcus Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!