av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv
”Fortsätt ta ansvar för en jämlik och kvalitativ skola som utgår från Luleå kommuns långsiktiga vision och utvecklingsplan” – så laddat lyder S motalternativ till folkinitiativet som nu tack vare stöd från M kommer att finnas med på valsedeln när luleborna folkomröstar om skola och förskola i november. En liten seger för det styrande blocket i kommunstyrelsen, som mycket väl kan bidra till en ännu större förlust för deras politik i själva folkomröstningen.
I mitten av juni ska Luleå kommunfullmäktige ta beslut om den folkomröstning om hur skola och förskola ska utvecklas i kommunen, ett resultat av det 9 000 underskrifter starka folkinitiativ som drivits av nätverket Hela Kommunen Ska Leva Och Lära (HKSLOL).
Utgången i frågan om folkomröstning ska hållas är given, då det bara krävs att en tredjedel av fullmäktiges ledamöter röstar för (alla partier i kommunfullmäktige utom S och M vill att folkomröstningen ska genomföras). Däremot avgörs frågan om vilken eller vilka frågor det ska röstas om med vanligt majoritetsbeslut.
I maj slog Anders Josefsson, gruppledare för Moderaterna i fullmäktige, fast att de som är motståndare till folkomröstningen inte såg det som sin sak att lägga sig i hur folkomröstningsfrågan formulerades. M skulle därför lägga ned sina röster på den frågan.
Vid kommunstyrelsemötet i måndags hade M kovänt. Nu förklarade de att när nu folkomröstningen ändå skulle bli av var det viktigt att ”båda sidor” kände igen sig i frågeställningen.
Med sammanlagt 31 av 61 röster säkrar Socialdemokraterna och Moderaterna därmed med stor sannolikhet att S-förslaget till ”Alternativ 2” finns med i omröstningen.
HKSLOL har föreslagit att omröstningen hålls kring följande alternativ:
1. Avbryt omedelbart nedläggningar och sammanslagningar av skolor och förskolor. Ta istället fram en ny utvecklingsplan som utgår från dialog med skolpersonal, barn och föräldrar samt värnar levande byar och stadsdelar. I planen ska de redan genomförda nedläggningarna utvärderas och återställas där det är motiverat och efterfrågat.
2. Fortsätt planerade nedläggningar och sammanslagningar som leder till färre och större skolor och förskolor.
Efter en våg av arga reaktioner övergav S-ledningen kommunstabens ursprungliga förslag som helt ignorerade folkinitiativets text och accepterade istället HKSLOL:s ”alternativ 1”. Däremot vill de alltså tillsammans med M inte använda HKSLOL:s ”alternativ 2”, utan föredrar att skönskriva den brutala stordriftsomstrukturering som de just nu driver på för med värdeord utan förankring i verkligheten.
Samma partier har alltså avfärdat, förhalat och 2016 faktiskt stoppat dåvarande folkinitiativ med argument som att ”frågan är för komplex”, ”för otydlig”, ”folk måste kunna förstå vad de röstar om”.
Rättvisepartiet Socialisterna, samt Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer föra fram HKSLOL:s alternativ 1 och 2 som motförslag (med medhåll av Sverigedemokraterna). Vänsterpartiet och Miljöpartiet har av oklar anledning istället valt att föreslå att frågeställningen blir ”ja eller nej” till HKSLOL:s alternativ 1.
Liberalerna, Landsbygdspartiet och Sjukvårdspartiet har inte gett besked hur de kommer ställa sig vad gäller frågeställningen.
Ilskan är stor hos skolkämpar runt om i kommunen. Det kommer väl till pass när ännu en jätteansträngning nu krävs för att folkomröstningskampanja, och faktiskt få så många som möjligt av de 9 000 underskrivarna att också hjälpa till att värva röster.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.