Luleå: Ohållbar arbetsmiljö för personalen på nattpatrullen

– Det finns ingen koppling mellan antalet brukare och resurser. Vi behandlas som kommunens ”slasktratt”, berättar Åsa Risto.

av Socialistiskt Alternativ Luleå // Artikel i Offensiv

Den 8 januari kl 06.55 fick delar av kommunfullmäktige en tillbudsrapport från nattpatrullen inom hemtjänsten i Luleå kommun. Det var arbetsplats- och skyddsombudet Åsa Risto som varnade för att kommunen har ”misslyckats fullständigt med att se till att de arbetsuppgifter som vi tilldelas inte gett/ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning”, med resultatet att personalen flyr verksamheten.

–Inom nattpatrullen finns det ingen koppling mellan antalet brukare och resurser. Vi behandlas som kommunens ”slasktratt”. Till exempel har vi haft brukare med psykisk ohälsa och ställts inför otroligt svåra situationer, trots att vi inte har utbildning för att hantera det. Det leder förstås till stress och press – det är därför det står i arbetsmiljölagen att vi ska ha rätt utbildning för våra arbetsuppgifter, säger Åsa Risto.
Sedan tillbudsrapporten kom i början av januari har situationen förvärrats ytterligare. Sedan i höstas har fem sagt upp sig och två är tjänstlediga av en styrka på 14 personer.

– Man får känslan av att cheferna inte reagerar över förlusten av kompetens som inte går att ersätta. Kommentarer som ”Välkommen tillbaka!” istället för att göra något åt situationen känns arrogant. De förstår inte hur tungt det blir för oss andra att jobba med helt oerfarna – som kanske inte har körkort, har svårt med språket eller helt enkelt inte kan verksamheten. ALLT hänger på den mer erfarna om något händer, det gör att alla mår dåligt.
– Jag tror inte att de förstår vad som händer när vår kompetens försvinner, då kommer det gå åt helvete. Vi styr upp verksamheten under tio av dygnets 24 timmar och sliter hårt. Igår hade jag 46 planerade besök under en natt, plus larm.

Åsa Risto, Nattpatrullen.

Åsa menar att det rör sig om ett systemfel, att dålig och stressig arbetsmiljö har normaliserats:
– Det är tydligt i arbetsmiljölagen och föreskriften ”organisatorisk och social arbetsmiljö” att krav och resurser måste balanseras. Så är det inte idag. Det behövs ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete där kommunen kontinuerligt undersöker vår arbetsmiljö och gör riskbedömningar på vår arbetsbelastning. Det finns inte idag.
– Dessutom måste biståndshandläggarna ha koll på arbetsmiljöfrågor, så att de kan ge rätt information till brukarna om vad för slags åtgärder som krävs i hemmet för att det ska bli en acceptabel arbetsmiljö för oss som jobbar. Idag är kommunikationen om dessa frågor alldeles för trög, säger Åsa.

Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Socialistiskt Alternativ i Luleå kommun, kommenterar det Åsa berättar om:
– Socialistiskt Alternativ ger förstås fullt stöd till personalen i Nattpatrullen att kräva förändring av en ohållbar situation. Den kamp som de tar upp har också koppling till andra personalgrupper, som dagpersonalen i hemtjänsten, som också kan sluta upp. Det handlar om att pressa ledningen att följa arbetsmiljölagen, men också kräva verkligt inflytande över hur verksamheten organiseras, för att kunna anpassa den efter behov hos både brukare och personal.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!