Luleå: Över 450 demonstrerade mot skolnedskärningar

2008-11-07 13:30:41




Över 450 lärare, föräldrar och elever samlades till en demonstration i Luleå den 6 november för att protestera mot de aviserade skolnedskärningarna. Som talkörsledaren sa när tåget ställde upp för marsch mot stadshuset; ”När har vi sett en sådan här stor demonstration i Luleå? Inte var det då i sossarnas första maj tåg inte!”
Tåget marscherade från gula paviljongen till stadshuset, där man fick ställa kommunalrådet Karl Petersen till svars i sessionssalen.

Stämningen bland lärarna var ilsken, många uttryckte att nu får det vara nog, skolan klarar inte av mer nedskärningar.
– Jag är här för att visa mitt missnöje. Nu är måttet rågat, det finns inget att spara på längre, sa Pernilla Wikström, lärare i grundskolan.
– Det är dags att se över om man vill ha en skola. Barnen är vår framtid och det är värt att kämpa för. Skolan har drabbats av neddragningar i femton år och nu känner vi att de aviserade nedskärningarna är orealistiska. Nu är gränsen nådd om man ska ha fortsatt kvalité i skolan, sa Ulrika Bäckström som är förskolelärare, förälder och förtroendevald i Lärarförbundet.

Demonstrationståget marscherade från Gula Paviljongen till stadshuset, och talkörer som ”Satsa på skola och barnomsorg – sparförslag i papperskorg” ekade mellan husen på Storgatan. Sossarnas lyxprojekt med Coop Arena kritiserades på ett plakat där man kunde läsa ”Satsa på skolan, kunskapens arena”.
Väl vid stadshuset samlades man i sessionssalen, som fylldes till sista plats. Där ställde man kommunalrådet Karl Petersen (s) till svars, som fick det minst sagt svettigt. Med darr på rösten försökte han prata sig ur situationen, men demonstranterna fortsatte att sätta press.
Lena Heikka, ordförande för lärarnas riksförbund inledde och sa att nu vill man se andra prioriteringar av politikerna och hon möttes med stora applåder från åhörarna.
– Det är bra att ni säger ifrån. Men det finns två bilder av skolan. Jag blir ledsen när det framställs som att vi har världens sämsta skola. Vi får inte klaga på skolan, då riskerar vi att tappa mer elever till friskolorna. Luleå kommuns skola är den bästa skolan jag vet. Oron är onödig, tjänstemannaförslaget som finns är främmande för mig, det är det värsta tänkbara scenariot. Vi ska fortsätta att satsa på skolan, svarade Karl Petersen.
– Vi bryr oss om skolan, därför har vi startat denna aktion. Vi hoppas att du håller fast vid löftet om att kasta sparkravet i papperskorgen, sa Lennart Petterson som är en av initiativtagarna till skoluppropet som spridits. Sammanfattningsvis så innebar Karl Petersens svar att han tar avstånd från tjänstemannaförslaget – det är ett värsta tänkbara scenario – men att nedskärningskravet står fast.
– Vi måste diskutera effektiviseringar på alla områden, alla måste hjälpa till att spara, sa Petersen.

Lena Heikka tog ordet och sa att det finns en mycket viktig person som har något att säga till kommunalrådet. En liten tjej på 7 år fick ordet och sa: – Varför tar du bort lärare i våran skola egentligen? – Svara på det du! Sa Lena Heikka.

En av åhörarna reste frågan om att det vore bättre om skolan vore statlig.
– Det vore inte bättre, tror ni verkligen det? Sa Karl Petersen och möttes av ett överväldigande Ja från åhörarna.

De som jobbar i verksamheten är de som vet bäst, och de vet att det fungerar inte med mer nedskärningar, som flera av dem sa till kommunalrådet, och bjöd in honom att komma ut till deras skolor för att se själv.
– Vi har drabbats av osthyveln i 10-15 år, vi klarar inte mer nedskärningar i skolan! Om nedskärningen på 1,4 % som det talas om genomförs så vet jag inte hur det ska fungera, sa Gudrun Medman, lärare och fackligt förtroendevald.
– Vi är stolta, vi har en enorm yrkesstolthet. Den bär vi med oss och vi vill värna om kvalitén. Vi i verksamheten vet att den inte tål mer nedskärningar, sa Lennart Petterson.
Karl Petersen återgick till att tala om att han inte gillade förtalet om skolan i Luleå, som är den bästa skolan han vet.
– Vi har en bra skola som vi är stolta över och som ni politiker nu håller på att rasera. Det finns inga marginaler, vi ligger redan på botten, sa Lena Heikka.
– Vi ska fortsätta att granska budgeten och alla steg ni tar, avslutade Lennart Pettersson.

Torsdagens demonstration var en stor framgång, och ett mäktigt första steg i kampen mot skolnedskärningarna. Att över 450 deltar på en demonstration i Luleå tillhör inte vanligheterna.
Nu måste protesterna fortsätta. Nedskärningspolitikerna kommer inte att backa i första taget, fortsatt kamp behövs. Även elever måste delta i protesterna, till exempel så har Elevkampanjen i Luleå har skrivit ett uttalande mot skolnedskärningarna.
Det går att stoppa skolnedskärningar, i Umeå till exempel så stoppade man ett stort nedskärningspaket för några år sedan genom en lärarstrejk och elevdemonstrationer.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!